Kommunene i Indre Østfold trakk seg i april fra prestisjeprosjektet Østfold Avfallssortering IKS (ØAS). Prislappen for bruddet er nå klar: Indre Østfold, Marker og Skiptvedt må dele regningen på nesten 1,4 millioner.
Historien er kjent: Østfold Avfallssortering skal bygge og drive det nye ettersorteringsanlegget i Fredrikstad, som etter nåværende plan skal stå ferdig ved utgangen av 2025. Ettersorteringsanlegget skulle opprinnelig ligge på Øra, og sortere restavfall for 310 000 innbyggere i 12 kommuner. Lånerammen for anlegget var 450 millioner.
I fjor ble det imidlertid klart at anlegget ville bli nesten dobbelt så dyrt, blant annet fordi Øra ble byttet med industrifeltet Viken Park, og fordi materialprisene har steget. ØAS søkte derfor eierne sine om å utvide lånerammen til 800 millioner.
Eierne av ØAS var da Halden, Sarpsborg, Rakkestad, Fredrikstad, Hvaler, Indre Østfold Renovasjon IKS (Indre Østfold, Skiptvedt og Marker) og MOVAR IKS (Moss, Vestby, Råde og Våler). Alle eierne bortsett fra IØR sa ja til 800 millioner. IØR-eierne Marker, Skiptvet og Indre Østfold ville ikke øke lånerammen uten en oppdatert investeringskalkyle. Det sa ØAS nei til – selskapet mente det ville bli for tidkrevende, og true fremdriften i prosjektet.
Det hele kulminerte med et ultimatum fra ØAS til IØR i april: Forplikt dere, eller trekk dere fra prosjektet. 17. april var bruddet et faktum.
Skilsmisse er dyrt, men hvor dyrt? IØRs forpliktelse i ØAS-satsingen var 16 prosent, tilsvarende 72 millioner kroner. IØS og ØAS forhandlet først om de økonomiske konsekvensene av bruddet, uten å bli enige. Rådgivningsselskapet KPMG overtok.
-De vurderte grundig all dokumentasjon og gjorde en faglig og lovmessig vurdering av saken, sier Theodor Bye, ordfører i Marker og leder for representantskapet (eierne) i IØR, til Smaalenenes Avis.
Beløpet ble fastsatt til i underkant av 1,4 millioner kroner. IØ-kommunene får altså beholde 98 prosent av pengene.
– Vi er godt fornøyde med at vi ikke måtte ut med så mye, sier Bye til Smaalenenes Avis, og opplyser at mye regnskapsteknikk og juss ligger bak utregningen.
Regningen deles i tråd med eierbrøken i IØR. Indre Østfold eier 84 prosent, og må betale nesten 1,2 millioner, mens Skiptvedt og Marker må dele på resten.