Brannen 22. juli setter IVARs sorteringsanlegg ut av spill for mange måneder, kanskje år. I stedet for at plastavfallet fra Stavangerregionens 360 000 innbyggere skal gå rett til forbrenning i denne perioden, jobbes det med å gjeninnføre kildesorteringsløsningene som var i bruk fram til 2019.
– Vår melding til eierkommunene er at for de som ønsker å tilby innbyggerne kildesortering så skal vi sørge for leveringsmuligheter og håndtere plasten videre slik at den går til materialgjenvinning, sier Tord Tjelflaat, fungerende leder for gjenvinning hos IVAR, til Stavanger Aftenblad. Han nevner flere mulige løsninger, kildesortering i plastsekker som hentes, eller opprettelse av returpunkt hvor innbyggerne kan levere plasten. Begge disse løsningene ble praktisert før sorteringsanlegget ble satt i drift i 2019.
Det er fullt mulig å sende alt restavfallet inkludert plast rett til forbrenning hos Forus Energigjenvinning, men flere kommuner signaliserer at de ønsker en annen løsning.
Tor Martin Larsen i seksjon for miljø og renovasjon i Stavanger kommune, forteller at hans avdeling har sendt et forslag til løsninger videre til kommunedirektør og politisk behandling. – Det er for øyeblikket for tidlig å si noe helt konkret om hva som er alternativene, men det er et visst poeng å gjøre et forsøk på å harmonisere ordningen mellom kommunene, sier han. – Vi ser for oss at vi vil få på plass en løsning for å slippe brenning. Hypotetisk kan man si at et alternativ er å ikke gjøre noe, men det tenker jeg ikke er veldig reelt, sier Jan Egil Gjerseth, avdelingsleder for klima, vann og miljø, og renovasjon i Sandnes kommune, til Stavanger Aftenblad.
Tjelflaat sier at det allerede er inngått en avtale med Norsk Gjenvinning på Forus, om at kommunene kan levere kildesortert plast dit. – Plasten blir der komprimert til store firkantete baller, og deretter hentet av Grønt Punkt Norge, som leverer plasten til sortering og materialgjenvinning i Tyskland, forklarer han.