Overfylt og mulig ulovlig avfallsdeponi utenfor Stockholm brenner

K +

Avfallsdeponiet Kagghamra i Botkyrka utenfor Stockholm har brent siden slutten av november. Foto: Alexander Mahmoud

Det har brent i avfallsdeponiet i Kagghamra i Botkyrka utenfor Stockholm siden før jul, og det kan ta flere uker å få slokket.

Det enorme avfallsberget har brent i lengre tid, og siden lille julaften har redningstjenesten hatt innsats der. Nå overvåkes området døgnet rundt, forteller SVT.

På grunn av fare for skred ved påføring av store mengder vann og belastning av bakken, og fare for forurensning med slokkevannet, har ikke redningstjenesten kunnet gå inn og slokke.

Deponiet drives av selskapet NMT Think Pink som har deponier på flere steder i Sverige, blant annet i Botkyrka ved Stockholm, i Skultuna i Västerås og Röfors i Laxå.

Eieren, Bella Nilsson, kaller seg «Queen of Trash». Hun ble i september anmeldt mistenkt for grov miljøkriminalitet sammen med sin mann Thomas Nilsson og en tredje person. Selskaplskapet anklages blant annet for å ha lagret dobbelt så mye avfall som tillatt og uten å gjenvinne det. Isteden skal avfallet ha blitt flyttet rundt mellom ulike anlegg. Det forteller avisa Expressen.

Røyken fra brannen i Botkyrka der usortert byggavfall nå brenner sprer seg til boligområdene rundt og kjennes ifølge SVT helt til Södertälje, Salem och Nynäshamn.

Nå har det ifølge nettavisen Mitt i Stockholm blitt utført tester og borringer som tilsier at slokkearbeid kan starte.

– Slokningsarbeidet starter for alvor denne uken. Prognosen er at alt skal være slokt senest om åtte uker, sier Mikael Nygren, operativ leder for Södertörns brandförsvarsförbund til Mitt i Stockholm, men antyder at det kan hende de er i mål om fire uker. Planen er å dekke brannen med sand eller annet materiale.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE