I brevet pekes det på følgende problemer for avfallsaktørene:
1.Lave marginer forsterkes av fallende oljepriser og at man har bak seg en lang
periode med lave priser i markedet for resirkulerte råvarer.
2.Høy andel faste kostnader ved drift gjør vanskelig å tilpasse driftskostnadene uten
å samtidig ramme samfunnskritiske tjenester.
3.Siden våre medlemmer inngår i alle andre bransjer verdikjeder, rammes bransjen
både umiddelbart og svært bredt av de omfattende aktivitetsbegrensende tiltakene
som er iverksatt.
Kan bli mye verre
Avfall Norge legger ikke skjul på at situasjonen vil forverre seg og skriver videre:
– Dette betyr at mange av våre medlemmer allerede har permittert ansatte og dratt ned alle
kostnader som ikke inngår direkte i opprettholdelse av samfunnskritiske tjenester.
Ytterligere nedskalering vil uunngåelig gå utover evnen til å opprettholde samfunnskritiske
tjenester. Med en videreføring av tiltakene til over påske forverres situasjonen dag for dag
og det stor usikkerhet knyttet til utviklingen i blant annet byggebransjen. Sentrale aktører står derfor i fare for å oppleve akutt likviditetsmangel. Dette vil forsterkes av en forventet trend med økende tap på utestående fordringer.
Mellom to stoler
Det heter videre at den finansielle hjelpepakken som Stortinget vedtok 21. mars, ikke hjelper de store avfallsaktørene særlig mye. – De fem store private aktørene i bransjen faller mellom to stoler. De er for store for den såkalte SMB-pakken, som altså retter seg mot små og mellomstore bedrifter, men samtidig for små til å nyttiggjøre seg ordningen med utstedelse av lån gjennom Statens obligasjonsfond, forklarer Cecilie Lind, næringspolitisk direktør i Avfall Norge.
SMB-pakken innebærer at Staten garanterer for 90% av nye lån inntil 50 millioner kroner. Avfall Norge foreslår i brevet at denne rammen utvides til 300 millioner og gjøres gjeldende for bedrifter med opptil 2000 ansatte.
Grønn omstilling
Avfall Norge slutter seg også til Norsk Industri sitt forslag om fritak for arbeidsgiveravgift i mars og april, alternativt en kompensasjonsordning for faste kostnader. Her vises til at den danske regjeringen innførte en slik ordning 19. mars, der staten kan dekke inntil 75 % av lønnskostnadene i tre måneder, mot at bedriftene ikke sier opp folk.
Til slutt i brevet henger Avfall Norge på noen kjepphester som nå karakteriseres «langsiktige tiltak rettet mot en grønn omstilling i løpet av kort tid». Blant disse er en snarlig avklaring på hva som skjer etter at deponiet på Langøya avsluttes. Videre at vi må komme i gang med CO2-fangst fra avfallsanlegg, økt utnyttelse av biogass og etablering av pilotprosjekter for økt materialgjenvinning. Men her loves det å komme tilbake med mer konkrete forslag senere.
Den 27. mars, etter at Avfall Norge hadde sendt sitt brev, la finansminister Jan Tore Sanner fram sin «kontantstøttepakke» for dekning av berørte virksomheters faste kostnader. Avfall Norge mener det er vanskelig å vurdere effekten av denne for sine medlemmer før flere detaljer gjøres kjent.