Nær halvparten av alle gjenvinningsstasjoner er stengt

To uker etter at de strenge korona-tiltakene ble satt inn er 43% av landets gjenvinningsstasjoner stengt, ifølge en spørreundersøkelse Avfall Norge har gjennomført.
STENGT: Ingen har sluppet inn på Oslo REG sin gjenvinningsstasjon på Haraldrud de siste to ukene.

Den samfunnskritiske avfallsinnsamlingen fra husholdninger går som normalt over hele landet. Men mange kommuner og IKSer har altså stengt gjenvinningsstasjonene. Avfall Norge gikk 17. mars ut med en oppfordring der de ba «befolkningen om å unngå å rydde hjemme». Denne falt ikke i god jord hos alle, og 19. mars gikk Miljødirektoratet ut med oppfordring til kommunene om «å sikre grunnleggende tjenester som gjør det mulig for innbyggerne å levere avfall på gjenvinningsstasjoner og andre mottak, men at det tas ekstra hensyn til smittefare». Også Miljødirektoratet advarer mot storopprydning i kjeller og på loft, men er altså opptatt av at «kommunene sikrer et minimumstilbud, slik at risikoen for forsøpling eller uforsvarlig håndtering av avfallet minimeres».Og Avfall Norge har justert budskapet til at det er et godt alternativ å leie en kontainer.

Alt stengt i Oslo

Men heller ikke på dette området følger kommunene uten videre statlige råd. Det er stor forskjell på hvordan de ulike kommuner og IKSer har respondert på koronasmitten.

I Oslo ble alle de 32 gjenvinningsstasjonene stengt 18. mars. – Dette er et forebyggende tiltak for å hindre smittespredning mellom ansatte og kunder. Vi opplevde høye besøkstall ved stasjonene både fredag 13. og lørdag 14. mars. Kommunen ønsker ikke å opprettholde en tjeneste som kan medføre at folk reiser og samles unødvendig. Brukere av gjenbruksstasjonene har på eget initiativ opplyst at de er i karantene, heter det i pressemeldingen som ble publisert 16. mars.

I nabokommunen Bærum – der det i motsetning til i hovedstaden koster penger å levere – er den store gjenvinningsstasjonen på Isi fortsatt åpen. Men åpningstiden er redusert med fire timer på hverdager (nå 9-17) og det holdes stengt på lørdager.

Åpen krangel i Stavanger

Også i Stavanger-regionen er alle IVARs gjenvinningsstasjoner stengt, noe Stavangers ordfører Tom Henning Slethei er lite fornøyd med: –Å bidra så godt en kan til dugnaden betyr etter undertegnedes mening ikke at alle for eget godtbefinnende skal stenge ned. Alle er nå godt kjent med og praktiserer en meters avstand, og om noen i få sekunder mot formodning i friluft skulle passere en person litt nærmere enn en meter, så er faktisk ikke det kritisk. Butikker hvor det er betydelig trangere innendørs holder fortsatt åpent, skrev han i et brev til IVAR fredag 20. mars. – Folk må få gjøre noe for ikke å gå på veggene, og opprydning er en fin aktivitet. Mange butikker klarer jo å holde åpent og iverksette gode rutiner for smittevern, og det bør IVAR også klare, sier Slethei til Solabladet.

Men IVAR-direktør Kjell Øyvind Pedersen vil ikke høre på det øret: – Beslutningen er tatt i tråd med nasjonale myndigheters råd om begrensning av smittepunkt. Helsemyndighetene har gått ut om bedt den norske befolkning om at vi alle nå må bli med på en felles dugnad, for å stoppe spredningen av konronaviruset. Her må alle bidra så godt en kan, også IVAR IKS. Vi kan sikre våre ansatte, men ikke kontakt mellom kunder svarer han i en epost til ordføreren. Pedersen forteller videre at den siste uken før vedtaket ble fattet var det unormalt mange besøkende på gjenvinningsstasjonene. Ifølge ham har det vært en økning på rundt 40 prosent i denne perioden i år, sammenlignet med på samme tid i fjor.

Les mer i Kretsløpets papirutgave nr 2-2020

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE