Godt rustet til å møte forbudet

Lørdag 3. juli trer SUP-direktivet i kraft, dermed blir blant annet engangsbestikk og -servise av plast forbudt. Men direktivet krever også at emballasje og en rekke engangsprodukter som inneholder plast må forsynes med nye merker innen 1. oktober. Hos storprodusenten Huhtamaki er man godt rustet til å møte det nye regelverket.

Anne Kristin Ødegård er Marketing Manager hos Huhtamaki Norge. Det finske konsernet, som rundet 100 år i fjor, har 18 600 ansatte ved 81 fabrikker i 36 land. Her produserer emballasjeløsninger og engangsprodukter. Det meste produseres av fiber, men med næringsmidler på innsiden av er det ikke mulig å helt unngå plast.

Anne Kristine Ødegård, marketing manager hos Huhtamaki Norge, er positiv til det nye regleverket, selv om det inneholder noen uklarheter.

– Vi støtter naturligvis innføringen av dette direktivet helt og fullt. Det finnes noen uklarheter og smutthull. Det mange produkter med plast som ikke omfattes. Det er sterkt fokus på drikkebeger av kartong med en meget liten andel av plast, mens for eksempel et salatbeger laget av 100%plast ikke omfattes av noe merkekrav, sier hun.

Direktivet er varslet for lenge siden og Huhtamaki er godt forberedt, med en bred portefølje av produkter basert på fornybart råstoff. Men å lage et drikkebeger som holder tett helt uten å bruke plast er ikke enkelt. – Våre beger har en barriére av polyetylen som utgjør en meget liten andel av produktet, forteller hun. Dermed må disse utstyres med de nye merkene, som skal bidra til riktig avfallshåndtering og at de ikke havner i naturen, forklarer Ødegård.

Innføringen av dette merkekravet er utsatt til 1. oktober.

Hun forteller at det har vært et tema hva som nå skal skje med allerede produserte varer som ikke har den foreskrevne merkingen. – Mange av våre kunder har hatt redusert aktivitet gjennom koronaen og har mye på lager. Heldigvis har det blitt til at disse kan brukes opp, å kassere alt på grunn av manglende merking ville vært lite ressursvennlig. Men å produsere eller importere produkter uten korrekt merking blir forbudt, sier Anne Kristin Ødegård til Kretsløpet.

Skroll til toppen