En opplagt klima- og miljøminister hadde mange gode ord til avfallsbransjen da han åpnet Avfall Norges årskonferanse. Han mente bransjen er sentral i håndteringen av både klimakrisen, ressurskrisen og forurensningskrisen.
Konferansen åpnet med en feiende fiolinversjon av den gamle partisansangen Bella Chao og dette ga Espen Barth Eide assosiasjoner. – Den første er at det igjen er krig og at denne blant mye annet fører til en forsyningskrise og knapphet på kritiske råvarer. Det gjør det enda viktigere å få fart på gjenvinningen. Dette er velkjent for dere som er her, men erkjennelsen sprer seg nå også til alle de andre. Det andre poenget sangen minner meg om er at vi står i en kontinuerlig kamp for at denne kloden fortsatt skal være levelig. Og her står vi overfor tre kriser samtidig: Klimakrisen kjenner alle til, og her vil både økt materialgjenvinning og CO2-fangst være viktige bidrag. Så har vi samtidig en natur- og biodiversitetskrise. Her handler det om å la naturen gjøre jobben sin i fred. Da må uttaket av jomfruelige råvarer reduseres, og her er gjenbruk, gjenvinning og økodesign viktige virkemidler.
Den tredje er forurensningskrisen. Vi har jo fått fram mange produkter som er veldig praktiske og nyttige – helt til det havner i naturen. Plast er jo det mest fokuserte, et hundre prosent menneskeskapt avfall som nå finnes absolutt overalt. Jeg har nettopp vært på Svalbard og der var det plast både i fisk og fugl. Jeg har også sjekket mitt eget blod og det finnes også nanopartikler der, sa han. Men her skjer det i hvert fall noe. Under FNs miljøforsamlig i Nairobi, som jeg ledet, fikk vi enstemmig oppslutning om et arbeid for å «ramme inn» bruken av plast i verden, sa Barth Eide.
Han er kjent som en ivrig EU-tilhenger og la ikke skjul på det ved denne anledningen heller.
– Den grønne given fører til en regulatorisk tsunami fra EU som også treffer oss. Stakkars Miljødirektoratet som skal omsette alt dette til norsk regelverk, men vi skal hjelpe dem å øke kapasiteten. For det er viktig at disse forbedringene iverksettes internasjonalt, hvert enkelt land har ikke kapasitet til å drive utviklingen framover. Og når EU har tatt fram en standard blir den gjerne globalisert. Arbeidet som skjer i EU bringer dermed hele verden framover, sa Barth Eide.
Men han var også innom de framskrittene som skjer i Norge. – Nylig endret vi reglene for når avfallsfasen opphører. Dette skapte ikke den jubelen i det norske folk som jeg hadde ventet. Men gjenvinnere har fortalt meg at denne nerdete justeringen betyr mye for deres markedsmuligheter. Og husk at de som sang Bella Chao vant til slutt, sa Barth Eide. Han avsluttet med å gratulere konferansen som «en virkelig hot 30-åring» før han tok seg en god og lærerik runde i utstillingsområdet.