Ina Giske fikk Gullklypa 2023

Ina Giske ble på årets Hold Norge Rent-konferanse, som avholdes i Bergen i disse dager, tildelt ryddeprisen Gullklypa.

Juryen begrunnet valget på følgende måte: Vinneren av Gullklypa 2023 har siden 2017 arbeidet med formidling, kunnskapsdeling og opprydding av marin forsøpling. Vinneren er godt kjent i lokalmiljøet, og en inspirasjon for andre gjennom arbeidet vinneren legger ned for en forsøplingsfri natur. Hun har et spesielt engasjement for formidling til barn og unge. I 2019 ga hun ut barneboka Sjøhesten Hippo og plasten i havet. Boka skal motivere barn og foreldre til å ta vare på havet og bli bevisst forsøplingsproblemer. Vinneren tar gjerne med seg sjøhesten Hippo på ryddeaksjoner for å skape aktivitet og engasjement. I tillegg til formidling gjennom sitt forfatterskap er årets vinner stadig å finne på ryddeaksjoner. Sammen med andre ryddeaktører, familie og alene med hundene sine, har hun ryddet tusenvis av kilo de siste årene. Årets vinner har en unik formidlingsevne overfor barn og unge, men hun er og bl.a. en sentral bidragsyter i Nettverk marin forsøpling Møre og Romsdal. Arbeidet blir lagt merke til, og hun er stadig å se i sosiale og tradisjonelle medier.

Fylkesordfører i Vestland, Jon Askeland delte ut prisen som består av en vandrepokal og 50 000 kroner sponset av Ragn-Sells.

Ina Giske og Sjøhesten Hippo er godt kjent i lokalmiljøet på Sunnmøre

En rørt Ina Giske hadde med seg denne sjøhesten Hippo opp på podiet da hun tok imot prisen, og hun startet med å takke alle frivillige som bruker fritida si på å rydde, hver dag, over hele landet. – Det er ikke vår søppel, men vår klode. Og uten at vi står sammen, så klarer vi ikke å nå målet, sa hun.

Giske fortalte at de yngste strandrydderne hun hadde hatt med seg, har vært nede i halvannet år.

– Mange har sagt til meg at det blir ikke så mye rydding av det. Små hender rydder kanskje ikke så mye. Men de er desto mer entusiastiske og åpne. Og det er de som er morgendagens politikere, morgendagens næringslivsledere. Vi må tenke langsiktig i denne prosessen og vi har dårlig tid. De små endrer i sin tur våre holdninger. Det er første gang vi har vi en generasjon som endrer foreldregenerasjonen. Når disse små kommer hjem fra barnehagen og skolen og forteller om at havet er i fare og at vi må begynne å gjøre noe, så må foreldrene handle, sa hun.

Samtidig er hennes hovedfokus å «stenge krana» og få ut informasjon og kunnskap.

– Vi må jobbe for å stenge krana, for vi klarer aldri å rydde opp alt, uansett hvor mye vi prøver, så vi må sørge for at tilførselen blir mindre og mindre. Og hvis den blir det, så klarer vi å lykkes i andre enden, det er jeg sikker på. Vi må aldri gi opp håpet. Når jeg er ute på ryddeaksjon med disse små, så ser jeg håpet i øynene deres. Og mitt brennende engasjement, det handler om å få skapt en framtid for disse yngste, sånn at de får en klode å leve på i framtida som er fri for søppel, sa hun.

Hun avsluttet med å si gratulerer også til de andre finalistene. Her kan du se hvem de var.

Skroll til toppen