ANNONSE: Rekordmye glass – strengere kvalitetskrav

Jacob Smith, direktør for innsamling og gjenvinning i Sirkel, har arbeidet med gjenvinning av glass i 20 år. – Vi har aldri fått inn mer glass enn nå i januar, men dessverre henger ikke volum og kvalitet helt sammen, sier han.
Jacob Smith har i 20 år hatt ansvaret for at glasset som kommer inn til Onsøy blir til kvalitetsvarer som kan sendes til glassverk over hele Europa
Jacob Smith har i 20 år hatt ansvaret for at glasset som kommer inn til Onsøy blir til kvalitetsvarer som kan sendes til glassverk over hele Europa

Smith forteller at anlegget på Onsøy tok imot 11 000 tonn glass- og metallemballasje i januar. Det er en vesentlig økning av den forrige månedsrekorden fra januar 2018, som var på 10 300 tonn, og omtrent det dobbelte av volumet som kom inn da anlegget på Onsøy ble etablert i 1998. Mer enn en million tonn glass har blitt sortert og sendt til gjenvinning fra det nedlagte steinbruddet ved Fredrikstad siden da.

Men Smith forteller at kvalitetskravene fra glassverkene ute i Europa har blitt stadig strengere. – Det må for eksempel nå være under 20 gram KSP (keramikk, stein, porselen) pr tonn glass vi leverer, det betyr at hanken fra en kaffekopp er nok til å ødelegge flere tonn. Det er ikke mange år siden 200 gram KSP var akseptabelt. Og for metall er kravene enda strengere, bare to gram aluminium eller stål pr tonn, forklarer Smith.

Lassene som kommer inn møter ikke disse kravene, for å si det mildt, det er derfor en kostbar og avansert prosess som må til for å skille ut de uønskede materialene, før glasset kan sendes til for eksempel Danmark, Nederland eller Portugal til gjenvinning.

Til høsten flyttes denne produksjonen til et helt nytt anlegg på Øra i Fredrikstad, som selvfølgelig vil gjøre sorteringsjobben bedre enn dagens. Smith er likevel klar på at den viktigste jobben fortsatt må gjøres før glasset sendes dit. – De som håndterer innsamlingen gjennom hele prosessen – også forbrukeren – må tenke på dette som ressurser og ikke avfall. Ha respekt for den viktige jobben vi har å gjøre med sirkulær økonomi. Det er det vi jobber mot, og da må alle må bidra, avslutter innsamlingsdirektøren.

Les mer om glassgjenvinning og kvalitetskrav.

Telefon: 23 17 39 80

E-post: sirkel@sirkel.no

Les mer om Sirkel.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE