Avfall Norge på vei mot navneskifte

– Vi er jo for gjenbruk, hva med å kalle organisasjonen NSB, et navn som nå er ledig. Det kunne stå for Norsk Sirkulær Bransjeforening, sa styreleder Berit Pettersen under Avfall Norges medlemsmøte i forkant av Årskonferansen på Gardermoen. Men bak den spøkefulle innledningen ligger et ønske fra styret om å arbeide imot en navneendring.
Avfall Norges styreleder Berit Pettersen mente tiden er moden for gi Avfall Norge et nytt navn og foreslo spøkefullt gjenbruk av navnet NSB.
Avfall Norges styreleder Berit Pettersen mente tiden er moden for gi Avfall Norge et nytt navn og foreslo spøkefullt gjenbruk av navnet NSB.

Etter det som ble presentert på medlemsmøtet skal dette skje ved at styret tar initiativ til en prosess med sikte på å finne et nytt navn. Det heter videre at «den sirkulære økonomien skal speiles inn i navnet». Og uten at det ble sagt spesifikt ligger det i kortene at man skal bli kvitt ordet avfall. Det blir også stadig referert til at den finske søsterorganisasjonen har skiftet navn til «Sirkulær Kraft Finland», det skal også være prosesser i gang både i Sverige og Danmark. Men det erkjennes at dette er et spørsmål som trenger en viss modning, opplegget er at styret skal komme tilbake med nye vurderinger til årets høstmøte, som skal avholdes i Tønsberg i slutten av oktober. Det er synd å si at medlemsmøtet tok bølgen for disse planene, men det framkom heller ikke motforestillinger.

Samtidig som nytt navn vurderes skal man også gjøre seg opp en mening om hvor bredt organisasjonen skal favne. – Den sirkulære økonomien favner jo i prinsippet hele samfunnet, sa direktør Nancy Strand. Dette fikk Oslo Rens direktør Hans Petter Karlsen til å spørre om det overhode finnes noen som ikke kan bli medlem. Nancy Strand svarte at ingen så langt har blitt nektet medlemskap. – De som støtter organisasjonens formål og vedtekter er velkomne som medlemmer, svarte hun.

Det nyvalgte styremedlemmet Bjørn Hoel fremsto på generalforsamlingen like grønn som bilparken til konsernet han leder.
Det nyvalgte styremedlemmet Bjørn Hoel fremsto på generalforsamlingen like grønn som bilparken til konsernet han leder.

De 77 stemmeberettigede på medlemsmøte og generalforsamling var i år uvanlig lite taletrengte og det hele ble gjennomført på rekordtid. Også valgkomitéens innstilling gikk rett gjennom. Her gikk Toril Borvik fra Oslo Ren og Andreas Gillund fra Vesar ut av styret, inn kom Trygve Berdal fra Hamos og direktør Bjørn Hoel fra Ragn-Sells. Bedriften har ikke vært medlem i Avfall Norge mer enn ni måneder og for tre år siden – da Avfall Norge åpnet for å gi private aktører fullt medlemskap – sa Hoel til Kretsløpet at Ragn-Sells ikke ville melde seg inn i Avfall Norge. Begrunnelsen var da at han ikke ville sitte på begge sider av bordet, fordi han trodde også at de private aktørene ville få liten innflytelse. Men nå er altså tonen en annen. – Vi ser at Avfall Norge, med den profilen organisasjonen nå har fått, favner bredere enn det Norsk Industri gjør. Vi vil derfor være med begge organisasjonene, vi ser også at det kreves et bredt samarbeid for å utvikle bransjen videre, sier han idag.

Og siden Erik Osmundsen fra Norsk Gjenvinning ble gjenvalgt som nestleder sitter nå begge konsernsjefene i landets to største private avfallsaktører i Avfall Norges styre.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE