BiR først på Vestlandet med elektrisk lastebil

FORNØYD: Logistikkansvarlig Daniel Stavsøien er glad for at BiR i Rådalen nå kan ta hånd om interntransporten selv – ved hjelp av egenprodusert el.

BiR har anskaffet en Volvo FE, den første helelektriske lastebilen fra denne produsenten. Den treakslede bilen, med en totalvekt på 26 tonn, skal primært brukes til interntransport ved anlegget i Rådalen og forsynes med kortreist strøm produsert av BiR selv.

– Vi har jo allerede en del elektriske innsamlingsbiler, men det er lastebiler som er bygd om til el-drift. Dette er en Volvo FE, som er den første helelektriske lastebilen produsert hos Volvo. Bilen er den første i sitt slag på Vestlandet, sier Daniel Stavsøien, som er logistikkansvarlig ved anlegget i Rådalen. Her produseres rundt 90 GWh el i en dampturbin, og litt av dette skal altså brukes til lading av bilen.

Den skal primært brukes til interntransport av avfall fra sorteringshallen, og til og fra mellomlager når forbrenningsanlegget er nedstengt for ettersyn og vedlikehold. Stavsøien forklarer at BiR hittil har leid inn hjelp til å ta seg av slik transport, men at selskapet nå skal stå for dette selv. Det framgår også at batterikapasiteten på den nyanskaffede bilen er 265 kWh, til sammenligning har en Tesla 3 Long Range et batteri på 75 kWh.

Billig er en elektrisk lastebil ikke, prisen er nær det dobbelte av en tilsvarende dieselbil. Men halvparten av dette mellomlegget dekkes av støtte fra Enova.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE