– Forsikringspremiene settes nå kraftig opp, egenandelene blir større og dekningen dårligere. Og de som ikke vil oppfylle våre brannsikkerhetskrav kan henvende seg et annet sted. Dette er budskapet fra Thomas Nilsen, seniorrådgiver i KLP Skadeforsikring.
Det var på Avfall Norges seminar for økonomi og virksomhetsstyring at Thomas Nilsen kom med sine dystre budskap. Og bakgrunnen er naturligvis at mange og store branner ved norske avfallsanlegg de siste årene har gjort avfallsbransjen til tapskunder hos forsikringsbransjen. – Dette kan ikke fortsette, skadeutbetalingene har i det siste vært mer enn det dobbelte av premieinnbetalingene. Når storskader inntrer med så høy frekvens må avsetningene til slike økes betraktelig, og det er det som skjer nå. Vi tegner dessuten reassuranse i et internasjonalt marked og her er skepsisen nå stor. Spesielt er kostnadene ved langvarige avbrudd uforutsigbare og tiden for full forsikringsdekning av slike går definitivt mot slutten. Vi må vise reassurandørene at vi har kontroll på maksimaltapet, for om det ikke blir mulig å få reassurert avfallsbransjen vil det bli svært vanskelig – og i hvert fall ekstremt dyrt – å få forsikret avfallsanlegg av en viss størrelse, sa Nilsen.
KLP (Kommunenes landspensjonskasse) ble startet som et spleiselag mellom kommunene og ivaretar i dag pensjonsforpliktelsene for mer enn 900 000 nordmenn. Men selskapet er altså også en betydelig forsikringsaktør og så godt som alle offentlig eide avfallsanlegg er forsikret her. – Det er et monopol vi ikke er interessert i, men vi må konstatere at andre forsikringsselskap holder seg unna. Før tok vi også imot private aktører som utførte oppdrag for kommunene, men det gjør vi ikke lenger, sa Nilsen.
Hans innstendige oppfordring til bransjen er å ta brannsikringen på alvor og gjennomføre ordentlige risikovurderinger. – Har du et anlegg med en forsikringssum på mer enn 10 millioner skal det være slukkeanlegg og alarm med direktevarsling til brannvesenet, om det så bare dreier seg om en enkel stålhall, sa han.
Som eksempel på kostbare katastrofer nevnte Nilsen eksplosjonen og brannen ved Returkraft i sommer. – Det er vår kunde og uten reassuranse her ville vi vært ferdige, sa han. Og til Kretsløpet forteller Nilsen at kostnadene til skader og avbrudd så vidt han vet nå har passert 250 millioner kroner, og at det er umulig å si hva sluttsummen blir.
Mer om dette vil komme i Kretsløpets papirutgave nr 6-2021.