Retura og Nofir skal samarbeide om ‘blå gjenvinning’

Retura og Nofir inngår samarbeid, her representert ved Anne-Line Skjelstad, leder for blå sektor i Retura Norge og Kristian Sandbakk Hansen, ansvarlig for innkjøp og logistikk hos Nofir. Foto Nofir

Gjenvinningsselskapet Retura vil bidra til økt sirkularitet i blå sektor gjennom et tett samarbeid med Nofir. Anne-Line Skjelstad, leder for blå sektor i Retura Norge, vil møte både næringene, og samfunnets behov i denne innsatsen.

Med sine 23 virksomheter, har Retura i lang tid tatt imot avfall fra fiskeri- og oppdrettsnæringen over hele landet og langs kysten. Likevel ser de muligheten for å bedre gjenvinningsgraden fra et bærekraftperspektiv. Dette kan man lese på Nofirs nettside.

– Vi har en klar visjon om å aktivt bidra til det grønne skiftet, også i blå sektor, gjennom en mer bærekraftig gjenvinningspraksis på nasjonalt nivå. Hvis vi skal få til overgangen til en sirkulær økonomi, så er vi nødt til å spille på lag for å etablere et kretsløp som gjør avfall til verdifullt råmateriale for ulike næringer, uttaler Skjelstad, og legger til:

– Etablerte aktører som Nofir bringer med seg verdifull erfaring innen gjenvinning av fiskeri- og oppdrettsutstyr. Gjennom vår felles innsats og tette samarbeid kan vi sikre at enda mer ressurser fra denne sektoren gjenvinnes.

I 2022 ble hele 80% av de oppdrettsnøtene Nofir samlet inn materialgjenvunnet, og selskapet sier at samarbeid med andre aktører i verdikjeden for avfall er en avgjørende årsak.

Tidligere i år fikk Skjelstad sammen med flere aktører se og oppleve hvordan oppdrettsnøter, levert til Nofir i Bodø, materialgjenvinnes av Aquafil Group i Slovenia. Resultatet er ECONYL, et evig regenererbart nylon som anvendes av velkjente merker som BMW, Gucci og Prada.

Nå tar de to selskapene sikte på å samarbeide om å ytterligere øke gjenvinningen fra de blå næringene.

Kristian Sandbakk Hansen, ansvarlig for innkjøp og logistikk hos Nofir, fremhever den avgjørende rollen samarbeid har for økningen av materialgjenvinningsgraden i blå sektor. Denne økningen har ført til at enda mer av avfallet nå integreres i kretsløpet og blir til nye produkter.

– Det er snakk om store miljø,- og klimabesparelser ved å materialgjenvinne redskap. At en aktør av Returas størrelse ser verdien av vår posisjon i fiskeri- og oppdrettsnæringen, og forstår at vi kan komplettere hverandre, vil gi oss muligheten til å gjenvinne enda mer av avfallet fra blå sektor, påpeker Sandbakk Hansen.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE