To branntilløp på en uke i kvernet restavfall

For å få slukket den siste brannen hos Østbø i Rana måtte avfallet spres utover gulvet ved hjelp av maskiner. Foto: Trond Jøran Pedersen.

Brannvesenet måtte rykke ut både 7. og 14. januar til Østbø as i Rana for å slukke branner oppstått i kvernet restavfall etter at de ansatte hadde forlatt anlegget. – Det er flaks at bedriften ikke har blitt ødelagt av storbrann. Jeg takker brannmannskapene for rask og effektiv slukking, sier avdelingsleder Trond Jøran Pedersen til Rana Blad.

Pedersen forklarer branntilløpene slik: Det har tatt fyr i noe som ikke skulle vært oppe i en haug med restavfall. Trolig skyldes brannene oppladbare batterier av en eller annen type som inneholder litium.  Våre ansatte ser etter beste evne ser igjennom det som kommer inn som restavfall. Men om ting er pakket godt inn er det ikke enkelt å se en elektrisk komponent. Blir et batteri skadet under kverning, starter det en kjemisk reaksjon inne i batteriet. Dermed kan det ta fyr, sier han.
Pedersen forteller videre at man ukentlig oppdager små branntilløp under kverneprosessen, men disse tilløpene tas hånd om av de ansatte. Og etter endt kverning pleier de ansatte å ta bilder av avfallshaugen med et infrarødt kamera, for å lete etter varmegang.
– Disse to siste brannene har startet en liten stund etter at kverningen er avsluttet. Da er det ingen ansatte på jobb. forteller Pedersen. Men sorteringshallen er overvåket av kameraer som reagerer på åpen ild. – Et likhetstrekk mellom de to brannene er at vi har kvernet opp rester fra ei branntomt. Da er det ekstra vanskelig å se om det er farlig avfall sammen med restavfallet, sier Trond Jøran Pedersen til Rana Blad. Og om noen drar kjensel på navnet, Pedersen har vært skihopper og senere norsk og svensk landslagstrener i hopp.

Han sier de to branntilløpene tvinger bedriften til å legge om sine rutiner. – Vi skal fortsatt kverne på kveldstid, men etter kverning skal det kverna avfallet plasseres i kontainere. De kjører vi ut av hallen og plasserer unna bygninger og maskiner. Skulle det da ta fyr, vil skaden bli begrenset til det som er oppi kontaineren, sier Trond Jøran Pedersen.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE