EU vil forby eksport av plastavfall til land utenfor OECD

EU har gått med på å forby eksport av plastavfall til en rekke land, og kan dermed sette en stopper for årevis med forurensingspraksis.

Det skriver Plastforum.no og viser til Plastforum.dk som kilde.

– Det er en seier, selv om lovverket kunne taklet problemet mer effektivt, mener organisasjonen Plastic Change.

Plastavfall fra EU-land skal ikke lenger eksporteres til ikke-OECD-land som Malaysia og Indonesia.

Det ble besluttet torsdag og fredag ​​i forrige uke under det siste og avgjørende forhandlingsmøtet om en ny avfallstransportforordning i EU, som Plastic Change og organisasjonens internasjonale allierte har fulgt.

– Vi kjenner ennå ikke alle detaljene i avgjørelsen, men det er en kjempeseier at Europa tar et større ansvar for sitt eget avfall. Det er med på å forhindre at det ender opp som forurensning utenfor unionen, sier Anne Aittomaki, strategisk direktør i Plastic Change i en pressemelding.

I tillegg til forbudet er det fastsatt strengere regler for eksport av plastavfall til OECD-land. Og det blir mer restriktivt å sende avfall til deponering i andre EU-land.

Tyrkia er en av de største forbrukerne av EUs avfall og mottok i 2022 omtrent en tredjedel av plastavfallet. Fordi landet er en del av OECD, vil ikke forbudet gjelde her.

Forordningen har vært diskutert under trilogforhandlinger mellom Europaparlamentet, Kommisjonen og Ministerrådet de siste månedene. Forslaget om å stramme inn reglene for avfallseksport ble fremmet i 2021, og det nye forbudet skal nå formelt stemmes gjennom i EU.

– Et forbud mot eksport av plastavfall er et stort skritt i riktig retning. Vi vil fortsette å jobbe for at EU håndterer avfall på en ansvarlig måte og overholder de strenge krav som legges. Både i og utenfor EU, sier Anne Aittomaki.

Bestemmelsene vil trolig tre i kraft i løpet av de neste tre årene.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE