Tøyenbadet først ut med teknologi som revolusjonerer avfallshåndtering på byggeplasser

Severin Schirmer fra Sensorita monterer en sensor på 10m3 container.

Sensoritas teknologi med radarbilder og maskinlæring identifiserer fyllingsnivået i store åpne avfallskontainere og gjør det mulig å automatisere bestilling av tømming og bytte av containere, samt lokalisere utstyret.

Tøyenbadet er byens største badeanlegg og Oslo sitt nye hovedbad for både idrett og publikum. Dette banebrytende prosjektet gjennomføres i samarbeid med entreprenørselskapet AF Gruppen og Oslobygg som er en av landets største byggherrer og eiendomsforvaltere. Gjennom miljøselskapet Ragn-Sells AS og teknologiselskapet Sensorita er dette et av de første byggeprosjekter i Norge der en løsning for nivåmåling i åpne containere testes ut i full drift. Tidligere har løsningen kun blitt testet i kontrollerte miljøer, med gode tilbakemeldinger. Det opplyser Ragn-Sells i en pressemelding.

Tilbake i 2020 kom Jon Lille-Schulstad og Andreas Brønmo fra Ragn-Sells i kontakt med gründer Ulrikke Lien og hennes selskap Sensorita, en Oslo-basert leverandør av sensorer og programvare til avfallsbransjen. Ragn-Sells hadde et behov om å kunne måle fyllingsgrad i åpne containere på byggeplasser.

Ulrikke Lien tok utfordringen, og sammen med sine folk utviklet de sensorer som var til dette formålet. Det som gjør Sensorita sin teknologi unik, er at den ved hjelp av radarbilder og maskinlæring kan identifisere fyllingsnivået i store åpne avfallskontainere. Dette gjør det mulig for Ragn-Sells å kunne automatisere bestillingen av tømming og bytte av containere, samt lokalisere utstyret.

På byggeplasser, der effektiv avfallshåndtering er avgjørende for et vellykket prosjekt, kan dette spare opp til en hel arbeidsdag hver uke. I dag brukes mye tid på å overvåke fyllingsnivå og å bestille tømminger av containere. Kyrre Sletteberg som er Driftsleder i AF Gruppen sier det er spennende å være med på testing av ny teknologi. Han ser for seg at det kan frigjøre tid som går til overvåking og bestillinger.

Ved å utnytte teknologien til Sensorita samles det inn nye innsikter som bidrar til at Ragn-Sells kan tilby helt nye tjenester i markedet. Ragn-Sells kan nå snakke om kapasitet til kunder istedenfor bare en container som kan fylles. Ved å redusere andelen overfylte containere bidrar det til mer effektive, tryggere anleggsplasser og mindre feilsortering, noe som er bra for alle parter. For Oslobygg er det viktig å kunne sammenligne data og informasjon på tvers av byggeprosjektene. I tillegg er dette miljøvennlig i den forstand at man heller ikke henter halvfulle containere og unngår unødvendig transport.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE