Byggestart for behandlingsanlegg for flyveaske i Sverige

I midten av april ble det første spadetaket tatt for Ragn-Sells nye flyveaskefabrikk på selskapets gjenvinningsanlegg Högbytorp i Bro nordvest for Stockholm. Om to år vil det ferdige anlegget kunne motta 150 000 tonn flyveaske per år, skille ut flere verdifulle stoffer fra asken, og fjerne de farlige og uønskede stoffene fra syklusen.
Ragn-Sells har tatt det første spadetaket for byggingen av sitt Ash2Salt-anlegg. (Illustrasjon: Sweco)
Ragn-Sells har tatt det første spadetaket for byggingen av sitt Ash2Salt-anlegg. (Illustrasjon: Sweco)

– Sverige produserer 300 000 tonn flyveaske hvert år når avfall energigjenvinnes for å skaffe fjernvarme og strøm. Omtrent halvparten av asken blir i dag sendt til et lukket kalkbrudd på øya Langøya i Oslofjorden. Dermed blir verken verdifulle stoffer eller giftstoffer ivaretatt, og i løpet av få år vil også Langøya-bruddet bli fylt og stengt, forteller selskapet på sin nettside.

– Å lagre flyveaske i gamle gruvehull hører til forrige århundre, men så langt har svenske kraftvarmeprodusenter ikke hatt noen bærekraftige alternativer. Nå ser vi frem til å fortsette samtalene med bransjen om vår sirkulære løsning, som snart vil være i drift, sier Mikael Hedström som er direktør for Ragn-Sells Treatment & Detox.

Anlegget er basert på Ash2Salt-teknologien. Metoden trekker ut kalium og flere andre stoffer fra asken, mens miljøgifter og andre uønskede stoffer fjernes fra syklusen. Ragn-Cells innovasjonsselskap EasyMining har patent på denne teknologien.

– Jeg er glad for denne investeringen Ragn-Sells gjør i Sverige for å bidra til industriens omstilling, til våre mål for sirkulærøkonomien og til at Sverige skal bli verdens første fossilfrie velferdsland, sa næringsminister Ibrahim Baylan da han markerte starten på byggeprosessen via videolink.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE