NOAH gir opp i Brevik

Bjørn Rune Gjelsten sier til VG at han dropper videre arbeid med å etablere deponi for uorganisk avfall i Brevik. – Staten får ta ansvaret selv. Nå har regjeringen igjen utsatt prosessen, og vi synes det er greit å si i fra at grensen er nådd, sier Gjelsten.
Gjelsten gir opp planene om deponi i Norcems gruver i Brevik
Gjelsten gir opp planene om deponi i Norcems gruver i Brevik

NOAH har i mer enn syv år arbeidet for å etablere et nytt deponi som kan overta når Langøya er fylt opp i 2022. Men den lokale motstanden i Brevik har vært stor. – Vi møter en form for motstand vi aldri har opplevd før. NOAH har ikke lykkes med å få motstanderne til å lytte til sine argumenter og få til en dialog, sier Gjelsten.

Ifølge VG har Venstre vunnet en intern dragkamp i regjeringen, som igjen utsetter Brevik-avgjørelsen. Allerede 19. mars meldte avisen at klima- og miljøminister Ola Elvestuen ville ha et ekspertutvalg til å vurdere fremtidens behandling av farlig avfall i Norge, og hvilke muligheter vi har for å redusere mengdene av slikt avfall.

Men nå har altså NOAH og Bjørn Rune Gjelsten fått nok, etter å ha brukt 150 millioner på utredninger og tester i løpet av de siste seks årene. – Det er ikke NOAH som er ansvarlig for at det skal komme ny behandlingskapasitet for farlig uorganisk avfall i landet vårt. Det er staten Norge ved regjering og Storting, fastslår Gjelsten overfor VG. – Vi har denne uken vært nødt til å sende brev til våre norske kunder om at vi ikke lenger kan garantere uavbrutt kapasitet for mottak av farlig avfall, sier NOAH-direktør Carl Hartmann.

Etter å ha brukt 150 millioner på etablering av nytt deponi for farlig uorganisk avfall synes Bjørn Rune Gjelsten at det nå holder.

Etter å ha brukt 150 millioner på etablering av nytt deponi for farlig uorganisk avfall synes Bjørn Rune Gjelsten at det nå holder.

Men i Grenland er det glede over at Gjelsten nå kaster kortene: – Det tyder på at han har fått med seg det store engasjementet som er her nede, og at han har skjønt hvor viktig det er å respektere det som er bestemt lokalt. I Norge er det kommunestyrene som avgjør denne type saker. Derfor er det bra at han trekker seg ut, sier Robin Kåss, ordfører i Porsgrunn.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE