Pål Mikkelsen skal lede nyopprettet etat

Det er ikke hver dag det opprettes en ny statlig etat her i landet. Men regjeringen vedtok i desember i fjor å opprette Norsk nukleær dekommisjonering (NND) og legge den til Halden. Og nylig ble det klart at den skal ledes av avfallsveteranen Pål Mikkelsen (55) , som nå er direktør for karbonfangst ved Oslo Fortum Varme.
Pål Mikkelsen er stolt over å få lede oppbyggingen av en ny etat. Men han legger heller ikke skjul på at det blir deilig med litt kortere reisevei, han bor på Kråkerøy utenfor Fredrikstad.
Pål Mikkelsen er stolt over å få lede oppbyggingen av en ny etat. Men han legger heller ikke skjul på at det blir deilig med litt kortere reisevei, han bor på Kråkerøy utenfor Fredrikstad.

NND er underlagt Nærings- og fiskeridepartementet, og oppgaven er å sørge for opprydding og en forsvarlig og langsiktig håndtering av norsk atomavfall. – Det virker kanskje voldsomt med en egen etat for å løse dette problemet, men det er overraskende komplekst. Vi har hatt omfattende forskning og to reaktorer i sving siden 50-tallet. Når disse nå skal legges ned og etter hvert rives oppstår et mangslungent avfallsproblem som det i dag ikke finnes noen fullgod løsning på. Jeg er ydmyk overfor denne oppgaven og glad for at jeg får sjansen til å være med på å bygge opp noe nytt, sier Mikkelsen, som var styreleder i Avfall Norge fra 2006 til 2008.

Han tiltrer som direktør 1. september og fortsetter fram til da i Oslo Fortum Varme, riktig nok ikke som CCS-direktør, den stillingen overtas av Jannicke Gerner Bjerkås 1. juni. – Men jeg fortsetter i styringsgruppen for dette prosjektet også etter 1. september. Jeg har arbeidet med karbonfangst på Klemetsrud siden oppstarten i 2014 og brenner virkelig for det, sier Mikkelsen.

I Norsk nukleær dekommisjonering er det foreløpig bare ansatt to personer, den andre er Ann-Cathrin Becken, som er ansatt som administrasjonssjef. Hun forlater en stilling som personal- og administrasjonssjef i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Hvor stor den nye etaten etter hvert skal bli kan ikke Mikkelsen si noe sikkert om. – Alt er foreløpig under utredning. Men det blir et aktivt forvaltningsorgan som også får ansvar for det eksisterende deponiet i Himdalen i Aurskog, sier han.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE