Smarte avfallsbeholdere utplasseres på St. Hanshaugen i Oslo

Avfallsbeholderen Bigbelly komprimerer søpla automatisk og sender e-post når den begynner å bli full. – Vi leier foreløpig intelligente søppeldunker i ett år og håper de gjør en slutt på at rotter og måker kildesorterer søpla fra beholderne våre, sier parkforvalter i bydel St. Hanshaugen, Elin Løvseth til avisa VårtOslo.
Slik ser en intelligent avfallsbeholder ut innvendig. Foto: Anders Høilund, VårtOslo.
Slik ser en intelligent avfallsbeholder ut innvendig. Foto: Anders Høilund, VårtOslo.

Løvseth forteller at søppelkassene i Stensparken i dag blir tømt minst en gang daglig på hverdager i tidsrommet fra mai til oktober. Det slipper man forhåpentligvis nå. – En vanlig søppeldunk inneholder to til tre kilo søppel når den blir tømt. En Bigbelly som komprimerer søpla vil inneholde 10-12 kilo før den sier fra at den må tømmes, forklarer Thomas Bjørnstad, daglig leder i Polar-Gruppen, som sammen med Norsk Gjenvinning har levert Bigbelly til bydelen. Nivåmålingen drives av en innebygd solcelle og en slik beholder koster 45.000 kroner, ifølge leverandøren. I Norge er slike beholdere også satt opp i Sandefjord og Tønsberg, men løsningen er ganske utbredt i USA, hvor Bigbelly blir produsert.

Og om beholderne på St.Hanshaugen svarer til forventningene kan flere av Oslos 3000 offentlige avfallsdunker bli mer intelligente. Leder for miljø- og samferdselskomiteen i bystyret, Eirik Lae Solberg (H), lover nemlig å ta saken opp på neste møte i bystyret, slik at hele byen og strendene rundt indre Oslofjord også kan få denne løsningen.

En annen som har tro på løsningen er byens Rusken-general, Jan Hauger. I fjor ryddet denne aksjonen hele 711 tonn søppel som ikke fant veien ned i avfallsbeholderne. – Slike søppelkontainere vil spare byen for trafikk, det blir en besparelse både av drivstoff og plast om vi får Bigbelly-beholdere over hele byen, sier han til VårtOslo.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE