Ny brann med store konsekvenser

Revac ble igjen rammet av en brann som medfører store konsekvenser, rundt 260 personer fra 90 boliger måtte evakuere sine hjem i halvannet døgn, og hele Linnestad industriområde med 13 bedrifter er fortsatt avstengt mer enn tre døgn etter brannutbruddet.
Først da deler av hallen var revet og man kunne kjøre ut de forkullede massen fikk man slukket ordentlig og beboerne i området kunne flytte hjem igjen. Men Linnestad industriområde med 13 bedrifter er fortsatt avstengt. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen.
Først da deler av hallen var revet og man kunne kjøre ut de forkullede massen fikk man slukket ordentlig og beboerne i området kunne flytte hjem igjen. Men Linnestad industriområde med 13 bedrifter er fortsatt avstengt. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen.

Det var tidlig på morgenen søndag 27. mai at alarmen gikk hos Revac, og for andre gang på mindre enn fire år blir EE-gjenvinningsbedriften utsatt for en storbrann. Denne gangen startet brannen inne i en produksjonshall og etter at brannen hadde pågått i to døgn inne i hallen som ble vurdert som rasfarlig, rekvirerte brannvesenet maskiner til å rive bygningen. Og i løpet av ettermiddagen tirsdag 29. mai ble massene hentet ut med hjullaster og brannen ble erklært slukket. – Hjullasteren henter nå ut restene av haugen og vender på massen. Det var anslagvis på 80-100 tonn med oppmalte vaskemaskiner og elektronikk ved brannstart søndag morgen. Haugen er våt tvers igjennom og det ryker ingen ting når det graves i haugen. Da kan vi endelig si at Revacbrannen er offisielt slokt, sier innsatsleder brann Andrew Wright i en melding som ble lagt ut Vestfold interkommunale brannvesens Facebook-sider kl.16.30 tirsdag ettermiddag. Da kunne også evakueringen opphøre og beboerne flytte tilbake til sine hjem.

Under den forrige brannen i juli 2014 rant slokkevann med miljøgifter ut i Aulielva, noe som førte til omfattende fiskedød. Etterpå ble tre ledere ved Revac tiltalt og dømt for miljøkriminalitet. Daglig leder Anders Aas måtte sone 90 dager, de to andre 60 dager, i tillegg måtte Revac betale 2,8 millioner kroner i bot. Denne gangen ser det ut til at man unngår slike konsekvenser, fordi slukkevannet er samlet opp i en dam som ble etablert etter den forrige brannen. Likevel har bøndene fått forbud mot å bruke vann fra Bjunebekken til vanning, det har også falt ned forkullede plastbiter på jordene til de nærmest beliggende gårdbrukerne.

Det oppgis at denne brannen har oppstått i oppkvernede hvitevarer, men det gikk altså mer enn to døgn før brannmannskaper kunne ta seg inni hallen der det brant. Også denne gangen har det vært satt inn store ressurser for å slokke, brannsjef Per Olav Pettersen i VIB opplyser at i de første tolv timene var mer enn 50 brannmannskaper i sving og det ble hentet inn forsterkninger fra Larvik, Sandefjord, Stokke og Drammen.

Tønsberg Blad har opplyst at Revac-ledelsen var på «bransjetreff i Barcelona» da brannen inntraff og hadde problemer med å oppnå kontakt første døgnet. Men mandag la Revac ut en pressemelding på sin nettside og tirsdag lot daglig leder Anders Aas seg intervjue både av Tønsberg Blad og NRK. – Jeg er først og fremst veldig lei meg for at naboer har måttet forlate hjemmene sine og at nabobedrifter på Linnestad har måttet stanse driften. Vi har selv 70 ansatte som ikke får gå på jobben sin. Alt dette gjør meg fryktelig vondt, sa Aas til Tønsberg Blad. Han vil ikke spekulere i hvordan brannen har oppstått, eller om de omfattende brannsikringstiltakene på det nye anlegget fungerte som de skulle. Først onsdag ettermiddag kunne teknikere begynne å undersøke brannstedet.

Men Revac er en av landets største aktører i EE-avfallsmarkedet, og stansen begynner å merkes.

Det var store mengder oppkvernede hvitevarer som begynte å brenne hos Revac om morgenen søndag 27. mai. Dette bildet er fra en befaring lokalpolitikerne i Re hadde på bedriften i fjor. Foto: Stian Ormestad.

Det var store mengder oppkvernede hvitevarer som begynte å brenne hos Revac om morgenen søndag 27. mai. Dette bildet er fra en befaring lokalpolitikerne i Re hadde på bedriften i fjor. Foto: Stian Ormestad.

– Vi løser det nå ved å sende avfallet til Sverige, til gjenvinning der. Men jeg ser for meg at vi starter opp igjen så fort som overhode mulig. Jeg har vært på befaring, og slik det nå ser ut skal det ikke gå lang tid før vi har produksjonen i gang igjen. Men det avhenger av når vi får tilgang til bedriften. Det bestemmer politiet og brannvesenet, sier Aas til Tønsberg Blad.

Den forrige Revac-brannen resulterte i politianmeldelse, en langvarig Økokrim-etterforskning og altså siktelse og dom. Politioverbetjent Knut Erik Ågrav i Sør-Øst politidistrikt sier til Tønsberg Blad at Økokrim kan bli koblet inn også denne gangen.

– Dersom det viser seg at brannen har forgiftet miljøet, kan Økokrim overta saken. Vurderingen av det tar vi underveis, det er tatt prøver av både vann og jord i området rundt. Vi venter på resultatet, sier han og bekrefter at etterforskerne hos Vestfold-politiet allerede har kontaktet Økokrim for å innhente informasjon fra forrige brann på Revac

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE