Hovedutvalget for regulering, kommunalteknikk og miljø i Holmestrand behandlet bygge- og deleforbudet på Langøya på nytt 12. oktober. Det ga samme resultat som sist, flertallet vil opprettholde vedtaket om forbud.
Det har vært et betydelig press mot lokalpolitikerne i Holmestrand etter at de i august gjorde vedtaket som setter en stopper for NOAHs planer om filterpresse, avvanningsanlegg og deponering etter 2024 i Holmestrand. Statsforvalteren i Vestfold og Telemark har gått til det uvanlige skritt å be politikerne behandle saken på nytt, begrunnet med nasjonale hensyn til behandlingskapasiteten for farlig avfall. Og det har lokalpolitikerne nå altså gjort, uten at det endret flertallets konklusjon.
Men kanskje er det likevel mulighet for å finne en mellomløsning. – Dette er bare et midlertidig nei. Når kommunen har fastsatt nye reguleringsbestemmelser som slår fast at det ikke skal være industri på Langøya etter 2030, kan NOAH få tillatelse til avvanningsanlegg, sier utvalgsmedlem Julie Guttormsen (MdG) til NRK. Hun tilhører flertallet som vil opprettholde bygge- og deleforbudet.
Det gjør ikke utvalgslederen Per Harald Agerup (Sp). – Jeg beklager utfallet dette fikk. Jeg mener vi har forpliktelser både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Virksomheten på Langøya burde videreføres slik forutsetningen har vært fra statlig hold, sier han. Agerup og medlemmene fra Arbeiderpartiet utgjorde mindretallet som ville oppheve vedtaket fra august.
Saken går nå videre til Kommunal- og distriktsdepartementet for avgjørelse. Det ledes av Agerups partifelle Sigbjørn Gjelsvik. Han har tidligere tatt til orde for større grad av lokalt selvstyre, for eksempel når det gjelde bygging i strandsonen.