– Vi trenger avklaring om nytt deponi nå

Den lidenskapelige jegeren Stein Lier-Hansen synes det var så viktig å snakke til farlig avfallsbransjen at han hadde utsatt jaktturen til Hardangervidda. Så var det da også et krystallklart budskap direktøren i Norsk Industri avleverte til mer enn 400 konferansedeltagere.
Stein Lier-Hansen forventer at politikerne nå manner seg opp til å fatte vedtak om etablering av nytt deponi for uorganisk farlig avfall.
Stein Lier-Hansen forventer at politikerne nå manner seg opp til å fatte vedtak om etablering av nytt deponi for uorganisk farlig avfall.

– Mengdene farlig avfall vil fortsette å øke, å påstå noe annet er bullshit. Industrien produserer stadig mer farlig avfall, strengere regler og større kunnskap vil sørge for at denne utviklingen fortsetter. Nordisk samarbeid er vel og bra, men Norge har en forbanna plikt til å kunne håndtere sitt eget farlige avfall. Vi er blitt så rike at vi helst vil eksportere all møkka, slik de gamle kolonistatene gjorde. Men den tida er over, et sunt moralsk kompass forteller oss at vi er forpliktet til å ta hånd om dette selv, slo Lier-Hansen fast da han holdt åpningsforedraget på Farlig avfallskonferansen 2019.

Og konstaterte at problemstillingen ikke er ny. – Det var egentlig den samme debatten da jeg var ung miljøverner, vi diskuterte om det farlige avfallet skulle til Folldal eller Hjerkinn. Og jeg har stor respekt for at lokalsamfunn protesterer mot å få et behandlingsanlegg som nabo. Men motstanden er ofte basert på myter. Og nå forventer vi at de som er satt til å skjære gjennom – nemlig våre politikere – lytter til rådene fra verdens beste miljøforvaltning og faktisk fatter et vedtak. Vi har jo fått dette ekspertutvalget og jeg håper de gjør en god jobb. Men alle skjønner jo at dette var en politisk greie for å spille ballen ut til corner, til etter kommunevalget. Men det er stor frustrasjon i industrien nå og vi trenger at det blir fattet et vedtak som sikrer levering av farlig avfall når Langøya stenger, fortsatte han.
Lier-Hansen konstaterte at en gjenvinningsløsning for det farlige avfallet ligger langt fram.

– Det finnes jo krefter som forfekter at det farlige avfallet vil forsvinne nærmest ved et knips. Og prosessindustrien er jo i gang med å utvikle prosjekter for økt gjenvinning. Men dette tar lang tid, om jeg lever til jeg blir 110 år kommer jeg ikke til å oppleve at behovet for deponi og forbrenningsløsninger er blitt borte, sa Lier Hansen.
Han avsluttet med å rose farlig avfallsbransjen for den viktige jobben den utfører. – Uten dere hadde det ikke vært moro å sette barn til verden i Norge, sa han.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE