Nedbrytbar plast i naturen bør unngås

DÅRLIG LØSNING: Hundeposer av nedbrytbar plast er ikke noen god idè, ifølge forskerne som nylig har avlevert en rapport til EU-kommisjonen.

En forskningsrapport EU-kommisjonen har bestilt konkluderer med at dagens biologisk nedbrytbare plastmaterialer ikke kommer til å brytes ned i naturen innen rimelig tid. Derfor skal man heller prioritere gjenbruk og gjenvinning i stedet for å velge nedbrytbar plast.

 

En gruppe europeiske forskere la nylig la fram rapporten Biodegradability of Plastics in the Open Environment. Den skal gi EU-kommisjonen vitenskapelig støtte for ett nytt regelverk for biologisk nedbrytbar plast. – Det viktigste budskapet er at biologisk nedbrytbar plast kan redusere plastforurensingen av miljøet, men bare når den brukes til helt spesielle formål, sier Antal Boldizar. Han er professor ved Chalmers, forsker på miljøtilpassede tekniske polymerer og er en av forfatterne bak rapporten.

– Nedbrytbar plast kan erstatte konvensjonell plast og dermed redusere miljøbelastningen fra for eksempel jordbruk og fiske, i tilfeller der plasten er vanskelig eller dyr å få fjernet fra miljøet. Fyrverkeri er en annen interessant applikasjon, heter det i rapporten, ifølge det svenske nettstedet recyclingnet.se

Derimot advarer rapporten mot at nedbrytbar plast brukes i for eksempel plastposer, emballasje eller engangsbestikk. Da er det beste naturligvis å redusere bruken, deretter å materialgjenvinne plasten. – Problemet med biologisk nedbrytning av plast er at prosessen oftest krever spesielle forhold, for eksempel riktig temperatur og forekomst av de rette mikroorganismene i passe mengde. Å merke plastartikler som ”biologisk nedbrytbare” uten å forklare hvilke forutsetninger som skal til for at de faktisk skal brytes ned biologisk, skaper i dag forvirring hos forbrukerne. Denne forvirringen kan føre til forurensning av plastfraksjonen og dermed faktisk til økt forurensning og mindre gjenvinning, sier Boldziar.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE