Ruben Oddekalv fra Norges Miljøvernforbund er vinneren av Gullklypa 2022

Vinner av Gullklypa 2022: Fra venstre Line Berg Dørum (juryleder for Gullklypa), Ruben Oddekalv (Norges Miljøvernforbund) og stortingspresident Masud Gharahkhani på Hold Norge Rent-konferansen 2023 i Sandvika. Foto: Erik Thomas Kirkman

På den årlige Hold Norge Rent-konferansen fikk vinneren en sjekk på 10 000 kroner fra Ragn-Sells og Gullklypa-prisen som er laget i samarbeid med Norwegian Trash og studenter fra Arkitekthøyskolen i Oslo. Prisen ble delt ut av stortingspresident Masud Gharahkhani.

– Det var svært hyggelig å få dele ut denne prisen til Ruben Oddekalv. Med sin bakgrunn og sitt sterke engasjement for miljøsaken gjennom hele oppveksten, er han en god representant både i dette arbeidet og frivilligheten generelt. Han har tydelig vist hva som er mulig å få til, og jeg håper og tror han er en inspirasjon for andre som ønsker å delta i frivillig arbeid, sa stortingspresidenten.

– Frivilligheten er en sentral og naturlig del av demokratiet vårt. Den bidrar til kunnskapsutvikling og utfører viktige oppgaver på en rekke samfunnsområder, og det er Ruben Oddekalv et godt eksempel på. Jeg gratulerer ham så mye med en velfortjent utmerkelse, avslutter Gharahkhani.

I juryens begrunnelse står det at Ruben har vokst opp i en familie som har viet store deler av livet til miljøvern, og han er en ekte og utrettelig miljøkriger. Livet i og rundt havet har alltid stått i fokus, både gjennom politisk kamp og praktiske tiltak.

Gjennom sitt sterke og personlige engasjement i Norges Miljøvernforbund har han over mange år ryddet strender og mobilisert frivillige langs hele norskekysten. Sammen med sitt team har han reist langs kysten og møtt tusenvis av skoleelever som har fått lære om marin forsøpling og andre miljøproblemer. Han er ofte å se i engasjerende innlegg i sosiale medier og har delt raust av sin kunnskap og erfaring. Det har inspirert mange til å lære mer om naturen rundt oss.

Ruben har på tokt med Miljødronningen, Norges Miljøvernforbunds ekspedisjonsbåt, eller med lettbåten på henger etter bilen, ryddet flere hundre tonn plast fra Bergen til Kirkenes sammen med frivillige. Han har også samarbeidet tett med aktører som har drevet med kartlegging og forskning.

Juryen avsluttet sin begrunnelse med å konkludere med at Ruben har vært en tydelig stemme som stiller kritiske og konstruktive spørsmål til kildene til forsøpling og forurensning. Han har stått i bresjen for idealistiske verdier og frivillighet i mange sammenhenger, også for å støtte eller hjelpe andre organisasjoner i kampen mot plast i havet.

– Ikke mye henger høyere enn denne prisen! Det betyr så mye for meg å motta den blant denne forsamlingen av så mange fine folk med et ekte engasjement for naturen og miljøet. Denne deler jeg med alle i Norges Miljøvernforbund, forklarte en stolt vinner fra scenen.

Ruben var en av fem finalister fra 56 innsendte forslag tilsendt juryen, og ifølge juryleder Line Berg Dørum fra Orkla Health var det ikke en lett oppgave å velge en vinner blant ildsjelene.

Prisen «Gullklypa» deles årlig ut av Hold Norge Rent til enkeltpersoner eller institusjoner som har gjort en spesiell innsats mot forsøpling. Prisen er en hyllest til en ildsjel eller organisasjon som har gjort en ekstraordinær innsats mot marin forsøpling i året som er gått, og ble første gang utdelt i 2004.

Alt ifølge en pressemelding fra Hold Norge Rent.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE