Skal samle marin plast i Indonesia

Under testen i Vesterålen var det ikke mange objekter unngikk trålen til MDS 450, med sine 25 meter lange fangarmer. Foto: Bjørn Eide, LoVeMar.

Selskapet LoVeMar har testet sin nye versjon av avfallstrålen Marine Debris Sweeper på «utsluppet» plastavfall i Vesterålen. Testen var meget vellykket og til våren venter nye tester på ekte forurensning i Indonesia.

LoVeMar, som holder til i Hadsel i Vesterålen, har en nesten 50 år lang historie med produksjon av oljevernutstyr. Men siden 2018 har selskapet arbeidet med å få fram en effektiv trål for oppsamling av plast som flyter i havet. Dette arbeidet har etter hvert fått støtte både fra Innovasjon Norge og Handelens Miljøfond, og i begynnelsen av november ble den nye utgaven MDS 450 testet ved at det ble sluppet ut tre kubikkmeter plastavfall.

Testen ble svært vellykket, så godt som alt plastavfallet ble fanget opp av trålen. Hele 97,5 prosent ble pumpet automatisk over i slepefartøyet mens 2,3 prosent ble fanget opp i oppsamlingssekken bak trålen, heter det. Bare noen ytterst få objekter unnslapp trålen.

– Så vidt vi vet er vi verdensledende på denne teknologien, sier daglig leder Michal Reinholdsen i LoVeMar.

– Med det nye MDS-systemet er effektiv opprydding av sterkt forsøplede havområder blitt mulig. MDS er spesielt utviklet for å håndtere store mengder avfall. Vi har stor tro på at MDS vil være banebrytende i kampen mot marin forsøpling, sier daglig leder Michal Reinholdtsen i LoVeMar i en pressemelding.

Og til våren skal dette utstyret testes videre ut i Indonesia, der det ikke er nødvendig å slippe ut plastavfall for å få gjennomført tester. – Målet er at det nye systemet skal være klart for salg innen utgangen av 2023, sier Michalsen.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE