Det første biokarbonet har nettopp kommet ut fra VoW sin produksjonslinje på Follum. Samtidig går de offentlig eide aktørene SIVA og Vardar inn med til sammen 252 millioner i selskapet.
De første 80 kg med biokarbon som i slutten av november kom ut av den såkalt tidlige produksjonslinja på Follum er produsert på basis av pellets fra Moelvens fabrikk på Soknabruket. Men det er ikke det som skal bli råstoffet i den videre produksjonen, det er biprodukter fra skogbruk og treindiustri og ikke minst returtrevirke. Produksjonslinja som nå er igangsatt har en kapasitet på beskjedne 2500 tonn årlig, men det er bare begynnelsen. Den såkalte fullskalafabrikken, som etter planen skal stå ferdig i løpet av neste år, får en kapasitet på 20 000 tonn og blir med det Europas største produsent av biokarbon, ifølge selskapet. Da skal det etter planen puttes inn 80 000 tonn tørr flis.
Hjelpende hånd fra staten – og kommunene
Finansieringen av denne satsingen ser også nå ut til å falle på plass. Selskapet for industrivekst (SIVA) har inngått en avtale om å overta aksjene i eiendomsselskapet når fabrikken er ferdig bygd. Staten blir dermed eier av bygg og tilhørende infrastruktur. – Denne avtalen er et godt eksempel på et prosjekt der privat kapital leder an, og hvor staten bidrar med egenkapital for å realisere prosjektet. Slik får vi fortgang på den grønne omstillingen og realiserer nye, gode og bærekraftige industriprosjekter, sier næringsminister Jan Christian Vestre i en sak på SIVAs nettsider.
Men det er ikke bare staten som har fattet interesse for biokarbonproduksjonen. Også energiselskapet Vardar, hovedsakelig eid av kommunene i Buskerud, går inn med inntil 100 millioner kroner. Datterselskapet Vardar Varme har en energisentral på Follum som tar imot betydelige mengder rivningsvirke. – Vi ser betydelige synergier ved realisering av fabrikken på Follum. Vi har så langt hatt intensjoner om samarbeid. Nå tar vi det ett steg videre, sier Kjetil Bockmann, direktør i Vardar Varme, til Ringerikes Blad. Investeringen fra Vardar fordeler seg med 50 millioner kroner til driftsselskapet VGM operatør AS, og 50 millioner kroner som et lån til Vow Green Metals AS. Men dette lånet kan konverteres til aksjer med en kurs på kr 3,20 heter det.
Enda større planer
VOW-aksjen har i likhet med en del andre grønne papirer hatt en ganske trist utvikling siden 2021. I februar dette året var kursen 51 kroner, men siden har det gått jamt og trutt nedover til den foreløpige bunnen ble nådd på kr 9,50 i midten av november. Men de gode nyhetene referert over har sørget for at den nå har krabbet opp til 13 kroner, noe som priser selskapet til oppimot halvannen milliard kroner.
VOV Green Metals hadde en presentasjon på Bioenergidagene i slutten av november. Her ble det det presentert ganske håndfaste planer om etablering av nok en fabrikk. Den er tenkt plassert i det nye industrifeltet Viken Park, som altså ikke ligger på Ringerike, men i Fredrikstad. Her er man i gang med en forstudie, og målet er etablering av et anlegg som skal produsere 30 000 tonn biokarbon årlig. God logistikk, med nærhet til E6 og Borg Havn, blir framholdt som en viktig årsak til denne lokaliseringen.