Og som de fleste har fått med seg er det den kinesiske skjerpingen av kvalitetskravene til plasten de importerer som er årsaken til elendigheten. – Fra 1. januar i fjor innførte de et krav om maks 0,5 % forurensning, i praksis betyr det importstopp. Og når kineserne året før tok imot 7,3 millioner tonn plast til gjenvinning – halvparten av verdens volum – betyr det at markedet kollapser. Andre land i Asia tok imot mer en periode, men nå er det overfylt overalt. Jeg var i Indonesia nylig og der har myndighetenes stoppordre medført at 4000 kontainere med importert plast står lagret i forskjellige havner, fortalte Rødvik.
Resultatet er at avsetningen har vært kritisk dårlig siden i fjor sommer. – Gate fee på husholdningsplast er fordoblet fra 100 til 200 euro pr tonn og flere fraksjoner har fått negativ verdi. Vi hadde 44 % materialgjenvinning av plastemballasje i 2017, det blir mindre i 2018, men klart over forskriftens krav om 30 %. Vi jobber hardt for å holde systemet i gang, følger opp innsamlerne tett og har økt støtten til de mest utsatte fraksjonene. Men vi har også varslet Miljødirektoratet om at en ytterligere forverring av situasjonen kan medføre at vi må finne energiløsninger for noe av plasten, sa Rødvik.
Plast fra husholdningene mellomlagres nå i Holmestrand og på Gardermoen for at hentingen hos kommunene skal gå sin gang.
For at ikke innsamlingen skal stoppe opp er det etablert mellomlagring av husholdningsplast i Holmestrand og på Jessheim, her ligger det nå mellom 1000 og 1500 tonn. Mye av denne plasten går for tiden til Tyskland, men et byråkratisk system rundt importtillatelser har gjort det vanskelig og tidkrevende å få økt volumet, forteller Rødvik til Kretsløpet. Han sier også at det arbeides for å øke leveransene til Fortums anlegg i Finland.
Rødvik forventer at avsetningen fortsatt vil bli vanskelig ut dette året og neste år. – Men situasjonen tvinger fram utbygging av gjenvinningskapasiteten i Europa og på sikt vil det utvikles bedre løsninger enn å sende alt halve jorda rundt, sier han.