Framgang for sirkulære oppdrettsnøter

For første gang har hele verdikjeden for oppdrettsredskap møttes – nå for å diskutere framgangen i det som kan bli en liten revolusjon i havbruksnæringa – nemlig 100% sirkularitet for filament og redskap, i følge Nofir.

Nylig møttes partene i prosjektet som skal lage de første sirkulære oppdrettsnøtene av resirkulerte oppdrettsnøter hos Nofir i Litauen for å diskutere framgangen og se på mulighetene videre.

Samarbeidet består av Nofir, Aquafil, Grieg Seafood, Akva Group Egersund Net og Hampidjan Group og satsningen er støttet av Handelens Miljøfond.

– Målet er å ha de to første nøtene klare, impregnerte og i havet i løpet av sommeren, sier Jostein Iversen fra Grieg Seafood i en pressemelding fra Nofir.

Filamentet, altså det gjenvunnede materialet som skal brukes, er allerede ferdigstilt. Foto Nofir.

Filamentet, altså det gjenvunnede materialet som skal brukes, er allerede ferdigstilt.

– De foreløpige resultatene er svært lovende, forteller Karen Kvalheim og Georg Haney fra henholdsvis Akva Group Egersund Net og Hampidjan Group. – Det er helt klart gjennomførbart, og vi er svært fornøyde med å ha kommet så langt på så kort tid, sier de og forteller at blant annet bruddstyrke og vekt vil bli viktige faktorer før nettet går i havet.

Øistein Aleksandersen i Nofir tror og håper prosjektet vil føre til at oppdrettsnæringa går mot en mer sirkulær retning, og det i nær framtid.

– Dette er første gang hele den sirkulære verdikjeden til en oppdrettsnot møtes i et prosjekt. I framtiden vil det være mulig å lage nye oppdrettsnøter av 100 % gjenvunnet nylon, sier Aleksandersen, og føyer til: – En viktig del av dette prosjektet er også å se på økologisk design av oppdrettsnøter. Man trenger et skifte til bestanddeler som enklest mulig lar seg gjenvinne.

Han mener debatten som går rundt hvilke materialtyper man bør velge, som for eksempel HDPE, Dyneema eller nylon, vil kunne bli positivt påvirket av oppsiden på gjenvinning av nylon.

Neste steg vil være kommersialisering av løsningen. På sikt kan samarbeidet utvides langt utenfor de nåværende rammene.

Fokuset vil først være på å tilby sirkulære oppdrettsnøter til næringa i Norge og på Island, men vil ifølge partnerne raskt kunne implementeres over hele verden, og også innen fiskeriredskap laget av nylon.

Det gjør Aleksandersen optimistisk.

– Det gjør oss svært håpefulle å se at dette ikke lengre bare er ønsketenkning, men at oppdrettsnæringa har tatt rollen som en foregangsnæring innenfor det sirkulære.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE