Fransk storinvestering i kjemisk gjenvinning

STORE PLANER: Verdens største anlegg for kjemisk gjenvinning av plast er planlagt i Frankrike. Foto: Eastman

Det amerikanske kjemiforetaket Eastman investerer opp til en milliard dollar for å få fart på den sirkulære økonomien. Det gjør de ved å bygge verdens største anlegg for kjemisk plastgjenvinning i Frankrike. Nyheten ble presentert i forrige uke med Frankrikes president Emmanuel Macron til stede.

Det er nettstedet Recyclingnet.se som forteller dette.

Eastmans direktør og konsernsjef Mark Costa offentliggjorde altså i forrige uke at foretaket kommer til å investere opp til en milliard dollar i et såkalt material-til-material molekylærkjemisk gjenvinningsanlegg i Frankrike.

Anlegget skal bruke Eastmans teknologi for gjenvinning av polyester og gjenvinne opp til 160 000 tonn vanskelig gjenvinnbar plast fra avfallsstrømmene per år. Dette er plast som foreløpig går til forbrenning.

Prosjektet omfatter flere enheter som skal forberede blandet plastavfall for bearbeiding, en enhet for å depolymerisere avfallet til metanol og flere ulike polymerlinjer for å skape et spekter av kvalitetsmaterialer for spesial-, emballasje- og tekstilapplikasjoner. Eastman planlegger også å etablere et innovasjonssenter for molekylær kjemisk gjenvinning som skal bidra til at Frankrike tar en ledende rolle i sirkulærøkonomien, skriver Recyclingnet.

Innovasjonssenteret skal fremme alternative gjenvinningsmetoder og applikasjoner for, så langt det er mulig, å unngå forbrenning av plastavfall. Anlegget og innovasjonssenteret forventes å være i drift i 2025, sysselsette om lag 350 personer og indirekte medføre ytterligere 1500 arbeidsplasser innenfor gjenvinning, energi og infrastruktur.

LEDER: Mark Costa er administrerende direktør og konsernsjef i Eastmans, et kjemiforetak med 30 års erfaring innenfor molekylær gjenvinning.

– Investeringen i Frankrike er et betydelig skritt i Eastmans strategi for å akselerere en sirkulær økonomi globalt. Eastman er stolt over å samarbeide med den franske regjeringen for å bidra til Frankrike og EUs dristige forpliktelser, sa Costa.

– Frankrike har vist engasjement for en bærekraftig framtid og Eastman har satt seg lignende, ambisiøse mål. Offentliggjøringen i dag er muliggjort takket være støtten fra president Macron, den franske regjeringen og dens byrå Business France som har arbeidet med imponerende hastighet for å muliggjøre og stimulere dette store og komplekse prosjektet. Vi ser fram til å arbeide sammen på lang sikt og tilby nødvendige innovasjoner for å gjenvinne plastavfall og bevare planeten for framtidige generasjoner, fortsatte han

– Dagens offentliggjøring er en viktig milepel for oss, og vi ser for oss å passere ytterligere milepeler i løpet av de neste månedene, inklusive avtaler knyttet til å sikre råvaretilgang, sikre statlige insitament og beslutning om lokalisering, avsluttet han.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE