Her blir det gjenvinning til nye plastflasker

Mange negative nyheter om materialgjenvinning av plast for tiden, men på Heia i Fetsund bygger Veolia et anlegg som skal sørge for at panteflaskene fra naboen Infinitum blir til nye plastflasker. Det dreier seg om nær 18 000 tonn plastflasker i året.
Fabrikksjef Torben Beck foran anlegget som skal stå for gjenvinning av praktisk talt alle plastflaskene som kommer inn gjennom det norske pantesystemet.
Fabrikksjef Torben Beck foran anlegget som skal stå for gjenvinning av praktisk talt alle plastflaskene som kommer inn gjennom det norske pantesystemet.

Torben Beck er ansatt som fabrikksjef i selskapet Veolia PET Norge. Han forteller at Veolia har lang erfaring med plastgjenvinning og har tilsvarende anlegg i drift både i Norrköping i Sverige, Rostock i Tyskland og Frauenfeld i Sveits. Det er derfor velprøvd teknologi som i disse dager monteres i den nye, store bygningen på Heia.

Råstoffet er pressede plastflasker i baller fra naboen hundre meter unna, som skal fraktes over plassen i noe som ser ut som forvokste bagasjetraller fra en flyplass. Og Beck forteller at flaskene må gjennom en prosess bestående av hele 30 ulike trinn før de kommer ut som plastpellets med tilnærmet jomfruelig kvalitet i den andre enden. – Vi har et stort økonomisk insitament til å få levert en så stor andel som mulig i såkalt food-grade kvalitet. Da kan de brukes til å produsere såkalte preform flasker, som altså er små plugger som «blåses opp» rett før flaskene fylles, forklarer Beck.

Det er investert drøyt 200 millioner i anlegget som starter prøveproduksjon i oktober og skal være i full drift fra nyttår. Det er Infinitum som eier bygget, mens det altså er Veolia som står for teknologien og driften. Beck forteller at det vil bli 25 arbeidsplasser ved anlegget som skal kjøres på tre skift, altså døgnkontinuerlig fem dager i uka. – Ledergruppen er på plass, men vi er midt i ansettelsesprosessen av skiftledere og teknisk personell, forteller han.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE