Italiensk gjenvinningsgigant kjøper seg inn i Nofir

K +

FÅR STOR MEDEIER: Logistikk- og innkjøpsansvarlig Kristian Sandbakk Hansen (t.v.), bærekraftssjef Heidi Ruud og daglig leder Øistein Aleksandersen i Nofir er svært fornøyd med at mottageren av materiellet de samler inn nå går inn på eiersiden i bedriften. Foto: Tanja Midthun.

Det italienske selskapet Aquafil, som tar imot mye av materiellet som Nofir samler inn fra fiskeri- og havbruksnæringen, kjøper nær 32 % av aksjene i Nofir. Dermed blir et gjenvinningskonsern med en omsetning på mer enn 4 milliarder medeier i bodøbedriften.

– Samarbeidet vårt med Aquafil strekker seg mer enn 11 år tilbake. Det har hele tiden fungert veldig godt, og vi er glade for at de ønsker å tre inn på eiersiden i Nofir, sier daglig leder Øistein Aleksandersen i en pressemelding fra selskapet.

For mye av det Nofir samler inn av blant annet kasserte garn, nøter, tau og presenninger blir resirkulert hos Aquafils anlegg i Slovenia, og blir til ECONYL® – et nylonprodukt som brukes i mange produkter av kjente merker; alt fra tepper i luksusbiler til moteklær.

Selskapet som nå tar over 31,66% av aksjene har over 2.600 ansatte fordelt på syv land og tre kontinent. Konsernet er verdensledende innen resirkulering av havbruksutstyr, er notert på børsen i Milano og hadde en omsetning på 436,6 millioner euro i 2020.

Til sammenligning hadde Nofir AS med sine fire ansatte en omsetning ifjor på nær 30 millioner kroner. Men aksjekjøpet skal ifølge de to selskapene ikke medføre store praktiske endringer.

Før kjøpet hadde Nofir fire aksjonærer. IRIS IKS var største eier med 40%, de selger seg nå ned til 23%. Lofoten Avfallsselskap IKS går ned  fra 19 til 11%, Sørheim Holding selger alle sine 6%, mens Egersund Group beholder sine 34% og blir dermed største eier. Bak dette selskapet står Egersund-investorene Hans Kristian Mong og Frode Teigen.

– Dett er en merkedag og en stor tillitserklæring til et lite selskap fra Bodø. Men det vil ikke få noen umiddelbare følger for hvordan vi jobber. For oss betyr dette først og fremst at vår innsats for å øke utvinningsgraden i fiske- og oppdrettsnæringen har fått oppmerksomhet også utenfor Norge. Det er en skikkelig vitamininnsprøytning, sier Aleksandersen.

Styreleder og administrerende direktør i Aquafil, Giulio Bonazzi, forteller at årsaken til at valget kommer nå er fordi Nofir har leverer gode resultater, til tross for store regulatoriske utfordringer de siste årene. – Vi har sett bare dette siste året hvilket potensial Nofir, selv som et relativt lite norsk selskap har. Innsatsen og samarbeidet i den norske fiskeri- og havbruksnæringa er formidabel, og noe alle parter tjener på. Det er en utvikling vi ønsker å være med på, sier Bonazzi i pressemeldingen. Han understreker at Aquafil ikke ønsker å endre måten Nofir jobber på, men at innkjøpet skal være med på å formalisere samarbeidet partene imellom.

Nofir ble etablert i Bodø i 2008, for å samle inn og gjenvinne materiell fra fiskeri- og oppdrettsnæringen. I fjor samlet selskapet inn 6241 tonn,  hadde en omsetning på 29,6 millioner kroner og et overskudd på 2,3 mill. Men de to foregående årene var vanskelige, på grunn av det selskapet kaller regulatoriske barrierer, da var omsetningen under 10 millioner og underskuddet stort. Problemet var kort fortalt at kobberimpregnerte oppdrettsnøter i 2018 ble definert som farlig avfall i hele EU, og dermed forbudt å eksportere. Men mot slutten av 2019 løste dette seg, eksporttillatelse ble gitt og de oppsamlede nøtene gjorde at 2020 ble et rekordår for selskapet. Men Aleksandersen sier til Kretsløpet at også 2021 blir et godt år for Nofir. Men det han ikke vil si er hva det koster å kjøpe 31,66% av aksjene i Nofir.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE