Landbruksplast med minst 30 prosent brukt og gjenvunnet materiale

Et nytt nordisk samarbeid om gjenbruk av plast i landbruket skal redusere forbruket av fossile råstoff og med det minske klimaavtrykket fra landbruksplast med 30 prosent. Fra venstre Göran Ericson fra Trioworld, Poul Møller, Hornsyld Købmandsgaard, Helena Häggblad, Lantmännen og Jan Håvard Kingsrød, Felleskjøpet Agri.

Tre store nordiske aktører går sammen for å minske klimapåvirkningen fra landbruksplast. Strategien vil gi lavere produksjon av ny plast og redusere utslippene av CO2 med en tredel.

I 2025 skal Felleskjøpet Agri i Norge, Lantmännen i Sverige og Hornsyld Købmandsgaard i Danmark erstatte hele Trioworlds sortiment av strekkfilm, som brukes til ensilering av rundballer, med produkter som består av minst 30 prosent brukt og gjenvunnet materiale. Dette materialet er rundballeplast som bønder i Sverige, Norge og Danmark har levert inn til gjenvinning.

Initiativet gir forsprang

– Ved å ta dette initiativet, i stedet for å vente på at politikerne bestemmer hvordan det skal fungere, får vi et stort forsprang. Jeg vil si at satsingen gjør at vi ligger to steg foran sammenlignet med andre land innenfor EU, sier Poul Møller ved Hornskyld Købmandsgaard i en nyhetssak på Felleskjøpets nettside.

Den nordiske trioen har allerede tatt et viktig steg mot redusert plastbruk ved å tilby en tynnere strekkfilm, og sortimentet for landbruksplast til plansiloer består allerede i dag av en stor del gjenvunnet materiale.

Bevarer kvaliteten og øker verdien på plastinnsamlingen

– Ensilasjeplast har lenge vært samlet inn og gjenvunnet, men kunne tidligere kun brukes til plastprodukter med lavere kvalitetskrav. Det fine med dette er at brukt strekkfilm nå resirkuleres og blir et nytt høykvalitetsmateriale, uten at kvaliteten påvirkes. Ved å gå over til et produkt med samme kvalitet og som brukes på samme måte som vanlig film, kan bonden dermed redusere klimabelastningen betydelig, sier Jan Håvard Kingsrød, produktsjef i Felleskjøpet.

God innsats fra nordiske bønder får nå økt verdi, når den brukte landbruksplasten blir klippet opp i biter og vasket i mange vannbad, for å fjerne sand og fôrrester, før den tørkes, pelleteres og gjenbrukes i produksjonen av ny plastfolie.

Resirkulert rundballeplast

Håndteringen og produksjonen av landbruksplasten skjer på Trioworlds anlegg i Smålandsstenar. Sortimentet med gjenvunnet råvare, som kalles Triowrap loop, er RecyClass-sertifisert, og det holder samme høye kvalitet som nåværende produkter, men med ca 30 prosent lavere klimapåvirkning, heter det i artikkelen hos Felleskjopet.no.

– Denne unike satsingen er en del av Lantmännens bærekraftsarbeid, som blant annet inkluderer de strategiske målene om å erstatte nyprodusert, fossilbasert plast med resirkulerte og fornybare materialer innen 2030. I tillegg må vi forbedre effektiviteten av plastforbruket vårt ved blant annet å redusere tykkelsen på produktene og at plasten vi bruker skal være fullstendig resirkulerbar. I Lantmännens rapport «Future Agriculture: Milk and Beef» fra 2021 ble landbruksplast identifisert som et potensial for å nå et fossilfritt landbruk der vi nå tar et stort steg videre ved å gå over til produkter med resirkulert materiale, sier Helena Häggblad, produkt leder for spesialvarer hos Lantmännen.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE