Nå blir det rensing av returtre hos Forestia

REALISERING: Forestia på Braskereidfoss vil når det nye anlegget er på plass kunne rense brukt trevirke og bruke det sammen med fersk flis i sin produksjon av bygningsplater. Foto: Våler kommune

Sponplateprodusenten Forestia på Braskereidfoss i Innlandet kan endelig gå i gang med sitt prosjekt for å resirkulere trevirke etter Innovasjon Norge har vedtatt opptil 80 millioner kroner i tilskuddsfinansiering.

Forestia har planlagt prosjektet i flere år og har ventet på et slikt vedtak for å kunne sette planene ut i livet. Bedriften bidrar med betydelige summer selv, men er avhengig av offentlig risikoavlastning for å få realisert prosjektet som har en totalramme på om lag 290 millioner kroner.

7. april gjorde altså Innovasjon Norge et styrevedtak om finansieringstilsagn til Forestias sirkulærsatsing. Prosjektet innebærer investering i en produksjonslinje for sortering og bearbeiding av retur-tre for materialgjenvinning. Anlegget skal gjøre flisa 100 prosent ren for spiker, skruer og andre ting som er på trevaren.

Innovasjon Norge tilbyr opp til 80 millioner kroner i tilskudd til prosjektet, gjennom ulike ordninger. Av dette er det miljøteknologitilskudd på inntil 15 millioner kroner, distriktsrettet bedriftsutviklingstilskudd på inntil 30 millioner kroner og distriktsrettet investeringstilskudd for store miljøvennlige prosjekter på inntil 35 millioner kroner til delvis finansiering av produksjonslinje for sortering og bearbeiding av retur-tre for materialgjenvinning.

FINANSIERINGSTILSAGN: F.v: Stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen; Espen Svenneby, fabrikksjef Forestia; adm dir i Forestia, Terje Sagbakken; næringsminister Jan Christian Vestre; konsernsjef Byggma, Geir Drangeland og finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

– Dette vedtaket vil skape nye arbeidsplasser i distriktene, og er et direkte resultat av en beslutning regjeringen tok da vi la frem tilleggsnummeret til statsbudsjettet i fjor, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum i en pressemelding.

– Jeg er svært glad for at dette spennende prosjektet nå lar seg gjennomføre, grunnet utløsende finansiering fra Innovasjon Norge. Regjeringen prioriterer grønn omstilling, og ønsker å tilrettelegge for at industri og næringsliv i størst mulig grad utvikler og tar i bruk nye grønne løsninger og mer miljøvennlig teknologi, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Innovasjon Norge skal bidra til verdiskaping og omstilling i norsk næringsliv. Dette gjelder også støtte til overgangen fra lineær til sirkulær økonomi.

– Å gjenvinne avfall til å bli en ressurs er praktisk miljøpolitikk på sitt beste, og viser hvordan miljøpolitikken kan brukes til å styrke industrien, sier Vedum.

– Dette prosjektet er et glimrende eksempel på suksess når virkemiddelapparatet virker, da tilskuddet utløser egeninvestering hos Forestia i hundremillionersklassen. I tillegg bidrar det ikke minst til å redusere klimagassutslipp, hvor Norge har mål om 55 prosent kutt frem mot 2030, legger Vestre til.

Forestia AS er et selskap som produserer møbelplater, bygningsplater og konstruksjonsplater, og er en av de ledende leverandørene av sponplater i Norden. Selskapet ble grunnlagt i 1999 og inngår i Byggmakonsernet.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE