Nå er alle Ringnes’ plastflasker laget av 80 % resirkulert materiale

Emballasjeekspert i Ringnes Sølvy Aslaksen med preformer som blåses opp til brusflasker. Ett av Ringnes mål knyttet til plastbruk er at alle plastflasker skal være konvertert til 80 % resirkulert plast innen utgangen av 2023 er. Det målet er nå nådd. Foto Ringnes

– Denne uken går siste del av porteføljen vår over til flasker bestående av 80 % resirkulert plast. Det er en viktig milepæl for arbeidet med Plastløftet vårt, sier Ringnes’ egen emballasjeekspert, Sølvy Aslaksen i en pressemelding.

Siden januar 2023 har alle Ringnes’ halvlitersflasker inneholdt 80 % resirkulert plast (rPET), og nå kommer de øvrige flaskestørrelsene etter. – Overgangen betyr at vi årlig erstatter 5500 tonn ny plast med resirkulert materiale. I tillegg har de resirkulerte flaskene et klimaavtrykk som er omtrent 20 % lavere enn tilsvarende flasker laget av ny plast, fortsetter Aslaksen.

Den resirkulerte plasten Ringnes bruker i plastflaskene kommer fra Norge og gjenvinningsanlegget til Veolia som åpnet på Fetsund i 2021. Tidligere ble norske panteflasker sendt til utlandet for å bli resirkulert. – Nå blir flaskene som samles inn i Norge til nye plastflasker i Norge, sier emballasjeeksperten videre.

Aslaksen forteller at Ringnes i 2019 var først i Norge med å lansere plastflasker med 100 % resirkulert materiale med Imsdal-flaskene sine – men at selskapet i 2021 valgte å redusere mengden resirkulert materiale til 80 % etter anbefaling fra panteselskapet Infinitum. Faglige utredninger har nemlig vist at en for høy andel resirkulert plast inn i systemet gjør at materialet ikke tåler like mange runder før kvaliteten blir dårlig. Da må det destrueres fremfor å brukes på nytt. Med dagens teknologi er det optimale å tilføre rundt 20 % ny plast for å opprettholde kvaliteten i materialet lengst mulig.

– Når det etter hvert har kommet mer resirkulert materiale inn i systemet for gjenvinning har Infinitum erfart at dette påvirker effektiviteten til gjenvinningssystemet. Med 80 % resirkulert materialet sikrer man effektiv gjenvinning, høyest mulig kvalitet og lengst mulig liv til plastmaterialet som brukes i flaskene, avslutter Aslaksen.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE