Ny plastsorteringskapasitet på plass

Site Zero med sine 60 000 m2, 60 NIR-maskiner og ca 5 km transportbånd til plastsortering innvies i dag.Illustrasjon: Svensk Plaståtervinning

I dag innvier Svensk Plaståtervinning i Motala sitt nye anlegg Site Zero.  Dette skal være verdens største og mest avanserte anlegg for sortering og resirkulering av plastemballasje og skal legge forholdene til rette for å sortere og gjenvinne stort sett alle typer plast som dukker opp på emballasjemarkedet.

Ifølge en forhåndsmelding om åpningen har testperiodens gjenvinningsresultater vært gode.

Administrerende direktør i Svensk Plaståtervinning, Mattias Philipsson, omtaler åpningen av Site Zero som en ny æra for plastgjenvinning.Foto Svensk Plaståtervinning

— Site Zero leverer langt over forventning, det betyr en ny æra for plastgjenvinning. Sverige skal nå være pådriver for en endring som må gjøres over hele verden for å redusere klimapåvirkningen og behovet for fossile plastråvarer – og gjøre plast til en del av den sirkulære økonomien, sier Mattias Philipsson, administrerende direktør i Svensk Plaståtervinning i denne meldingen.

Site Zero har et areal på 60 000 m2 og kan motta 200 000 tonn blandet plastemballasje fra husholdninger i året. Anlegget har ikke mindre enn: stiv PP, stiv HDPE, fleksibel LDPE, fleksibel PP, gjennomsiktige PET-brett, transparente PET-flasker, fargede PET-flasker, EPS, PS, PVC, to kvaliteter av blandede polyolefinlaminater samt metall- og ikke-plastrejekter på repertoaret og kan sortere 1000 enheter per sekund.

Dette gjøres ved hjelp av 60 NIR-lesere (Near Infrared-sensorer), laser- og kamerateknologi i en helautomatisert prosess med sanntidsoptimalisering og bruk av kunstig intelligens.

Det er første fase av Site Zero som nå innvies. Svensk Plaståtervinning forbereder også anlegget til å kunne vaske og granulere plasten i neste fase, som er beregnet å være ferdig i 2025.

Site Zero vil være klimanøytralt med null utslipp. Anlegget drives av fornybar energi og det av plast og annet avfall som ikke kan gjenvinnes vil kunne sendes til energiutvinning uten klimautslipp ved hjelp av CCS, Carbon Capture Storage. Det foreligger også planer om å produsere egen fornybar energi med solceller på byggets store flate tak.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE