Nytt anlegg skal resirkulere løsemidler

Magnus Hamnér, Ragn-Sells, Jonas Persson, AF Bygg Syd, Anders Gustafson, Ragn-Sells, Hugo Jönsson, AF Bygg Syd, Stefan Wahlberg, Ragn-Sells, Eray Eryilmaz, Vilokan og Erik Gustafsson, Ragn-Sells ved markeringen av byggestart for gjenvinningsanlegget. Foto Ragn-Sells

Miljøselskapet Ragn-Sells og miljøteknologiselskapet Vilokan har nå tatt første spadetak for byggingen av et felles behandlingsanlegg for løsemidler på Högbytorp, like utenfor Stockholm. Anlegget vil ha kapasitet til å behandle 20 000 tonn løsemiddel per år. Ved å resirkulere og gjenbruke løsemidler kan det oppnås en CO2-besparelse på opptil 92 prosent.

Det opplyser Ragn-Sells i en pressemelding.

I dag produseres løsemidler hovedsakelig fra fossile, begrensede ressurser, og brukte løsemidler går nesten utelukkende til energigjenvinning. Avhengig av type løsemiddel er det, ifølge uavhengige LCA-studier utført av ETHOS Research, oppnådd en CO2-besparelse på mellom 46-92 prosent ved gjenbruk og resirkulering i stedet for å produsere nytt.

Byggeprosessen skjer i samarbeid mellom AF Bygg Syd, Ragn-Sells og Vilokan, og anlegget er planlagt å settes i drift høsten 2024. Som energiforsyning til prosessen skal det installeres en pelletskjel for produksjon av damp. Når anlegget er i full drift har det kapasitet til å motta opptil 20 000 tonn løsemiddel per år og er hovedsakelig fokusert på rensing og resirkulering av etanol, aceton og glykol.

– Hvis vi mener alvor med å skape et bærekraftig samfunn, må vi bruke de råvarene vi allerede har, om og om igjen. Da er det å øke resirkuleringen og gjenbruken av løsemidler, og ikke la dem gå til forbrenning, et godt eksempel på det, sier Erik Gustafsson, forretningsprosjektleder i Ragn-Sells Treatment & Detox.

– Med kombinasjonen av Ragn-Sells store kunnskap og brede kontaktnett for innsamling og Vilokans lange erfaring innen separasjonsteknologi, vil vi kunne skape noe fantastisk. Sammen kan vi hjelpe kundene våre med å nå sine miljømål, og vi kan skape nye produkter av resirkulerte råvarer på en unik måte, sier Lars Rosell, visepresident i Vilokan Group.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE