– Plastkrisa gir mulighete

– Kanskje blir vi nå nødt til å sende noe mer innsamlet plast til forbrenning i en overgangsperiode. Men det sjokket som importstoppen i Kina har vært, vil sammen med de nye EU-målene og økende fokus på forsøpling få fart på plastgjenvinningen i Europa og sørge for langt bedre løsninger i framtida, spår Peter Sundt.
Plastveteranen Peter Sundt mener det på lengre sikt er positivt at kineserne ikke lenger vil ta imot gjenvinningsplast fra Europa.
Plastveteranen Peter Sundt mener det på lengre sikt er positivt at kineserne ikke lenger vil ta imot gjenvinningsplast fra Europa.

Kina har stått for rundt halvparten av materialgjenvinningen av europeisk plast og bortfallet av dette markedet har hatt store konsekvenser. Andre land i Asia innfører fortløpende også importrestriksjoner, det gjør ikke saken bedre. Det er nå rett og slett vanskelig å bli kvitt enkelte fraksjoner og Grønt Punkt Norge har varslet at materialgjenvinningen av plastemballasje i år vil bli lavere enn fjorårets 44,4 %. Det har også versert flere medieoppslag om kildesortert plast som ingen vil ha.

Peter Sundt i Mepex Consult har fulgt plastbransjen i flere tiår og er blant annet generalsekretær i EPRO (European Association of Plastics Recycling and Recovery Organisations.) Han erkjenner at situasjonen på kort sikt er utfordrende, men mener dagens avsetningskrise vil gi positive effekter på lang sikt. – Ikke overraskende, nå er det kvalitet som gjelder. På det politiske plan er det nå veldig positivt at EU omsider setter seg høye gjenvinningsmål. At de fokuserer altfor mye på symbolske fraksjoner som sugerør, ballonger og Q-tips kan rote til diskusjonen, men det politiske budskapet er uansett at plast nå må gjøre det bedre – og det kommer bransjen til å klare, sier han.

– Kinesernes appetitt på plast og manglende kontroll på utførselen fra Europa har ført til at plast av elendig kvalitet har blitt skipet ut. At denne ikke lenger har et marked er bare bra, det tvinger fram kvalitet og bedre løsninger i hele kjeden. Plastgjenvinningsindustrien i Europa har nå gode tider, de kan velge og vrake i råvarer av høy kvalitet og betale lite for dem. Og det vi ser nå er at store plastprodusenter kjøper seg inn i gjenvinningsindustrien, eksempelvis har Borealis kjøpt gjenvinningsbedriftene MTM i Tyskland og Ecoplast i Østerrike. Da begynner vi å se konturene av en mer integrert verdikjede, noe som er helt nødvendig for å komme videre. At det kommer inn sterkere aktører er også flott, det må nemlig bygges opp en plastgjenvinningskapasitet på rundt 10 millioner tonn i løpet av det neste tiåret, fortsetter Peter Sundt.

Han ser likevel en fare for at velmente, men feilslåtte tiltak fra politikerne kan forsinke en slik positiv utvikling. Skal vi nå gjenvinningsmålene er vi nødt til å ha et fungerende og effektivt råvaremarked både i Europa og globalt. Europa har nå en sjanse til å komme seg ut av bakevja, men tiltak som gjør det vanskeligere å handle med slike fraksjoner til materialgjenvinning vil kunne hindre dette, sier Peter Sundt.

Les mer i Kretsløpets papirutgave nr 6-2018.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE