Revolusjonerende papirsortering snart i gang

I løpet av få uker vil det nye helautomatiske papirsorteringsanlegget hos Norsk Gjenvinning på Haraldrud være i gang. Det skal garantert klare å sortere 20 tonn papp og papir i timen til 97,5 prosent rene fraksjoner.
Hans Eid t.v. og Tony Breirem-Randin ser virkelig fram til at robotenhetene bak dem skal begynne å plukke papir.
Hans Eid t.v. og Tony Breirem-Randin ser virkelig fram til at robotenhetene bak dem skal begynne å plukke papir.

Fabrikksjef Hans Eid og driftsleder Tony Breirem-Randin legger ikke skjul på at de gleder seg til å få i gang det nye anlegget som nå nesten er ferdig montert. Etter at brannen i mars 2018 ødela det gamle sorteringsanlegget har det blitt jobbet på spreng for å få på plass et nytt. Og valget falt altså på et heldigitalisert anlegg fra selskapet Bulk Handling Systems (BHS) i Oregon, der optiske såkalte VIS-enheter samspiller med de såkalte Max-enhetene, roboter som sorterer lynraskt ved hjelp av vakuumdyser. Og dersom det kommer inn en batch med mange uønskede objekter gir robotene beskjed til systemet om at matehastigheten skal reduseres, slik at kvaliteten på sorteringen opprettholdes.

Ifølge Eid og Breirem-Randin finnes det ikke maken til anlegget som nå er montert på Haraldrud noe sted i verden. – Det finnes lignende anlegg i USA, men der er teknologien supplert med mye manuell arbeidskraft. Det er ikke aktuelt her, vi satser på robotisert sortering og vil kunne kjøre anlegget med en person, som hovedsakelig skal overvåke at det ikke følger uvedkommende objekter med den ferdig sorterte pappen, forklarer de.

Norsk Gjenvinning tar årlig imot rundt 100 000 tonn av den såkalte fiberfraksjonen til sitt anlegg på Haraldrud. Rundt halvparten skriver seg fra husholdningene i Oslo og en del andre kommuner. Hans Eid forteller at volumet på den såkalte de-ink-fraksjonen – altså lesestoff – reduseres, men at dette kompenseres med økende mengder emballasje. – Haugene som kommer inn blir stadig brunere, sier han. Det nye anlegget skal sortere materiale i fem fraksjoner, pluss en finfraksjon som går til forbrenning. De fem fraksjonene er de-ink, bølgepapp, mixed paper, drikkekartong og plastfolie, som alle har positiv verdi. Siden brannen har sorteringen på Haraldrud vært temmelig enkel og mye har blitt levert videre som mixed paper, en fraksjon som ikke er godt betalt. Men det er det altså snart slutt på.

Les mer i Kretsløpets papirutgave nr 2-2019

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE