Tomra blir hovedeier i finsorteringsanlegget for plast

Omtrent slik vil finsorteringsanlegget ta seg ut når det etter planen står ferdig i 2025. Illustrasjon: Meter Arkitektur as.

I løpet av få uker går spaden i bakken for det lenge varslede finsorteringsanlegget for plast i Holtskogen næringspark i Indre Østfold. Og det norske teknologiselskapet Tomra går inn som majoritetseier i anlegget.

– En ny nasjonal infrastruktur er avgjørende for at vi skal nå fremtidige gjenvinningsmål. Dette anlegget vil være et stort steg mot å bygge norsk gjenvinningsindustri for plast, samtidig som vi reduserer avfallstransporten ut av landet, sier Karl Johan Ingvaldsen, administrerende direktør i Plastretur. For som kjent blir mesteparten av plastemballasjen som samles inn fra norske husholdninger sendt til sortering og bearbeiding i Tyskland.

Og Plastretur har altså fått med seg Tomra til realiseringen av prosjektet, selskapet skal eie 65 % av aksjene i det nye anlegget og ha ansvar for sortering og salg av de ferdig sorterte fraksjonene. Her sier administrerende direktør Tove Andersen at det er viktig at Norge tar stegene mot en mer sirkulær økonomi nå. –TOMRA er stolte over å ha en viktig rolle i dette arbeidet, sier Andersen, ifølge pressemeldingen fra Grønt Punkt Norge.

Anlegget skal kunne ta imot 90 000 tonn plastemballasje årlig og sortere i syv ulike kvaliteter. Kostnadsrammen er på 600 millioner kroner og anlegget skal etter planen settes i drift i første kvartal 2025.

Flere uttrykker sin tilfredshet med at denne etableringen nå blir realisert, blant dem direktør Cecilie Lind i Handelens Miljøfond. – Dette er veldig gode nyheter. Med et finsorteringsanlegg med kapasitet til å ta imot plast fra hele Norge tar vi et godt og viktig skritt fremover for en mer sirkulær plastøkonomi i Norge, sier hun i meldingen.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE