Verdens første havbruksmerder i gjenvunnet plast

Plastgjenvinningsselskapet Oceanize skal sammen med oppdrettsleverandøren AKVA Group og plastprodusenten Plasto i Åndalsnes produsere verdens første oppdrettsmerder av gjenvunnet plast. Prosjektet støttes av Handelens Miljøfond.

 Oceanize samler inn merder langs hele kysten og har sin granuleringsfabrikk i Rørvik i Trøndelag. Her er det gjort betydelige investeringer for å øke kvaliteten på det gjenvunne produktet og flere skal komme. Selskapet har blant annet satt i gang et innovasjonsprosjekt i samarbeid med Norner, landets ledende F&U-miljø på plast og plastresirkulering. Målet med prosjektet er å kunne tilsette blant annet antioksidanter til den resirkulerte plasten, for å høyne kvaliteten og øke levetiden.

– Plast som resirkuleres mangler ofte de viktige tilsatsstoffene som gjør dem egnet til et nytt, langt liv.  Disse er svært viktige for å beholde mekaniske egenskaper, at de nye produktene har god motstandskraft mot sollys og varme og for å kunne resirkulere materialet flere ganger, sier Ronny Ervik, seniorkonsulent i Norner. I praksis innebærer investeringene at Oceanize resirkulerte plast nærmer seg kvaliteten på jomfruelig plast, heter det i en pressemelding fra Oceanizer.

Her lastes granulat gjenvunnet hos Oceanizer opp for transport til plastprodusenten Plasto i Åndalsnes.

Produksjonen av merdene blir et resultat av samarbeid på tvers av plastens verdikjede, granulatet fra Oceanizer sendes til Plasto, som produserer deler til merdene. Denne plastprodusenten i Åndalsnes produserer allerede gangbaner til oppdrettsanlegg av 100 % gjenvunnet plast. Til slutt produserer Helgeland Plast, et heleid datterselskap av AKVA group, de ferdige merdene i Mo i Rana.

Tormod Steen i Oceanizer er tilfreds med at det er etablert en sirkulær verdikjede for gjenvunnet oppdrettsplast i Norge.

Kommunikasjonssjef Tormod Steen i Oceanizer er opptatt av å få fram at gjenvinningen av norsk avfall skjer i Norge – Ved å eksportere plastressursene sendes all utvikling med på lasset, samtidig fjernes grunnlaget for verdiskapning og sysselsetting i Norge. Det ønsker vi ikke, sier Steen pressemeldingen.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE