Verdens mest avanserte papirsortering åpnet

Norsk Gjenvinnings direktør Erik Osmundsen og byrådsleder Raymond Johansen syntes det er hyggelig at verdens mest avanserte papirsorteringslinje ligger i Groruddalen "siden de begge er derfra". Men robotene trenger foreløpig litt manuell hjelp for at anlegget skal levere som forutsatt. facebook sharing button Sharetwitter sharing button Tweetlinkedin sharing button Share
Raymond Johansen klippet snor og erklærte verdens mest avanserte papirsorteringsanlegg for offisielt åpnet.
Raymond Johansen klippet snor og erklærte verdens mest avanserte papirsorteringsanlegg for offisielt åpnet.

Fabrikksjef Adis Cengic sier til Kretsløpet at anlegget i sine beste stunder nå sorterer papiret med 97,5 prosent treffsikkerhet, noe som var målet for prosjektets fase 1. – Men vi klarer ikke å ligge på dette nivået kontinuerlig. Hver enkelt enhet i anlegget fungerer optimalt, men systemet som skal optimalisere dem i forhold til hverandre har det tatt litt lengre tid «å lære opp» enn forutsatt. Men det gjør stadig framskritt, forteller han.

Anlegget på Haraldrud er derfor ikke overlevert ennå, noe som skulle skjedd i april. Leverandøren betaler for tiden også mannskap til noe manuell ettersortering, slik at fraksjonene i innkjøringsfasen skal holde de lovede spesifikasjonene. Cengic forteller videre at det den siste tiden har blitt kjørt rundt 10 000 tonn pr måned gjennom anlegget, men dette skal nesten kunne fordobles ved døgnkontinuerlig drift. Og Erik Osmundsen mener de ikke vil mangle papir.

– Mengdene inn her øker, vi tar nå imot papir fra husholdninger og næringsliv på hele Østlandet. Og selv om mengden lesestoff går ned, mer enn kompenseres dette av økning på papp og kartong, sier han.

Plukkerobotene i bakgrunnen er under opplæring og trenger foreløpig litt manuell hjelp for å få papirfraksjonene rene nok.

Plukkerobotene i bakgrunnen er under opplæring og trenger foreløpig litt manuell hjelp for å få papirfraksjonene rene nok.

En ganske travel Raymond Johansen hadde lest lekser og forkynte at den samlede papirgjenvinningen på 700 000 tonn i Norge sparte 10 millioner trær årlig, noe som tilsvarer hele avvirkningen i Hedmark. Han mimret tilbake til sin tid som byråd for miljø- og samferdsel i 1991-95 og konstaterte at det har skjedd veldig mye positivt på Haraldrud siden den gang. Byrådslederen avslørte også at han gjerne tar en telefon til Erik Osmundsen, dersom han lurer på noe som har med avfall og gjenvinning å gjøre.

Les mer i Kretsløpets neste papirutgave, nr 4-19

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE