Enger må møte i retten

4. september må Jonny Enger, eier av VT-gruppen og tidligere sjef for Veireno, møte i Follo Tingrett, tiltalt for ti brudd på arbeidsmiljøloven. VT-gruppen er ilagt et forelegg på 5,3 millioner kroner, etter en kontroll i desember 2016, mens Veireno hadde renovasjonen i Oslo. Det vil ikke Enger betale.
Johnny Enger finner det svært urimelig at han må i fengsel og vil anke dommen som Follo tingrett avsa 20. september.
Johnny Enger finner det svært urimelig at han må i fengsel og vil anke dommen som Follo tingrett avsa 20. september.

Tiltalen inneholder blant annet massive overtredelser av lovens arbeids- og hviletidsbestemmelser: Minst 39 ansatte skal ved til sammen 195 tilfeller ha hatt mindre enn 11 timer sammenhengende fri i løpet av et døgn. Ansatte skal også ha jobbet 88 timer i løpet av en uke. Det var Arbeidstilsynet som anmeldte forholdene etter tilsyn i desember 2016 og januar 2017. Tiltalen inneholder også brudd på arbeidsmiljøloven fra Vestfold, der Veireno hadde avfallsinnsamlingen i ti kommuner.

Som kjent begjærte Jonny Enger Veireno konkurs vinteren 2017, da hadde Oslo kommune hevet renovasjonskontrakten, etter måneder med store problemer. Under konkursbehandlingen i sommer fremmet Oslo kommune et krav i boet på 82 millioner kroner, men fikk ikke en øre. Enger har fått mye medieoppmerksomhet for å ha kjøpt og solgt en luksusleilighet og tatt ut overskudd av selskapene sine, også etter konkursen. Men til DN sier han at søppelengasjementet har kostet ham dyrt. – Omstillingen etter Veireno har vært kostbar, vi har gått fra rundt 400 til 120 ansatte i konsernet. Jeg får bare håpe at vi klarer å overleve denne omstillingen, sier han. Det framgår også av regnskapene for 2017 at Engers eierselskap Mece Invest har tatt et tap på 22 millioner på Veireno de to siste årene.

Engers advokat Christian Lundin bestrider ikke at arbeidsmiljøloven er brutt, men mener det var forhold utenfor Engers kontroll som gjorde det nødvendig. – De måtte velge mellom to onder – enten bryte loven eller ikke få hentet avfallet, sier han, ifølge nyhetsbrevet Insider.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE