Ny konkurs i renovasjonsbransjen

Renovasjonsselskapet Retur AS har innstilt driften og gått til skifteretten. Selskapet, som er 50 % eid av Ragn-Sells hadde i fjor renovasjonen i 21 kommuner med til sammen 338 000 innbyggere, blant disse de 10 Vesar-kommunene i Vestfold. Men da de ikke fikk forlenget denne kontrakten og ble sittende med 20 ganske nye biler uten oppgaver var det slutt.
Leasing av mange relativt nye biler uten noe å gjøre ble for tungt for renovasjonsselskapet Retur AS (illustrasjonsfoto)
Leasing av mange relativt nye biler uten noe å gjøre ble for tungt for renovasjonsselskapet Retur AS (illustrasjonsfoto)

Selskapet, som har hovedkontor i Moss, overtok innsamlingen i de syv vestfoldkommunene etter at Veireno gikk konkurs for to år siden. Og styreleder Georg Stub i Retur AS peker på Vestfold-kontrakten som den direkte årsaken til konkursen. – Vi overtok både kontrakten og 20 nye 30-tonns biler som Veireno brukte i Vestfold. I tillegg satte vi inn ekstra biler for å få en stabil og god tjeneste, sier han til Fagbladet. Den tidligere ordføreren i Ski er kritisk til utviklingen i renovasjonsmarkedet. – Kontraktene som inngås er ikke lenger bærekraftige. Markedet har lenge vært tøft, men nå er prisene presset for langt ned, sier han.

Blant dem som rammes av konkursen er IRIS i Salten, her har Retur AS hatt innsamlingen i åtte av selskapets ni eierkommuner, det vil si alle unntatt Bodø. Og daglig leder Leif Magne Hjelseng sier de nå vil overta innsamlingen selv. – Dette kom ikke som lyn fra klar himmel, vi har visst at det var kritisk for Retur AS å miste kontrakten i Vestfold. Vi har nå kjøpt inn seks biler i utlandet og får vi disse godkjent hos Biltilsynet uten forsinkelser skal vi være operative fra 11. mars. Det betyr at de 12 500 abonnentene det gjelder bare går glipp av en tømming hver, sier Hjelseng til Kretsløpet.

Georg Stub, tidligere ordfører i Ski, er styreleder i Retur as. Han sier tapet av kontrakten i Vestfold var spikeren i kista for selskapet. Foto: Høyre.
Georg Stub, tidligere ordfører i Ski, er styreleder i Retur as. Han sier tapet av kontrakten i Vestfold var spikeren i kista for selskapet. Foto: Høyre.

Iris går dermed inn i rekken av interkommunale selskaper som fra nå av utfører all innsamling av husholdningsavfall selv, etter som selskapet fra før har renovasjonen i Bodø. Og det er ikke ment som en midlertidig løsning. – Styret har gjort vedtak om at vi skal utføre tjenesten selv. Vi opplever at egenregi gir bedre kvalitet på tjenestene og ikke minst at vi da slipper problemene ved skifte av leverandør, sier Hjelseng. Han legger imidlertid til at de ikke har hatt noe å utsette på arbeidet som Retur AS har utført i de to årene siden de overtok oppdraget etter Salten Bil AS. – De har gjort en god jobb og de renovatørene vi har bruk for vil få tilbud om jobb hos oss, sier Hjelseng.

Les mer i Kretsløpets neste papirutgave nr 2-2019

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE