Permitteringer – eller personellmangel

Hjemmekontor, karantener og reiserestriksjoner har ført til at folk stort sett holder seg hjemme. Dermed øker mengden husholdningsavfall i henteordningene. Mengden næringsavfall reduseres derimot for hver dag som går. Koronasmitten får dermed svært ulike konsekvenser for aktørene i bransjen.
MÅ PERMITTERE: RagnSells' relativt nybakte sjef Vidar Svenning Olsen frykter ytterligere permitteringer dersom byggebransjen etter hvert reduserer aktiviteten.
MÅ PERMITTERE: RagnSells' relativt nybakte sjef Vidar Svenning Olsen frykter ytterligere permitteringer dersom byggebransjen etter hvert reduserer aktiviteten.

I en rundspørring Avfall Norge har gjort til sine medlemmer framgår det at 39 % av dem frykter permitteringer i løpet av april og mai. Dette gjelder hovedsakelig de private aktørene, som regner med en kraftig reduksjon av næringsavfallet etter hvert som koronasmitten reduserer aktiviteten i flere bransjer. Dermed reduseres inntektene og permitteringer tvinger seg fram.

– Tiltakene rammer

– Vi har allerede hatt en nedgang på rundt 15 % for næringsavfall og tror volumet vil falle mye mer. Noen permitteringer er allerede gjennomført og flere er varslet, forteller Vidar Svenning Olsen, adm. dir. i RagnSells, landets nest største private avfallsaktør. Han er klar på at det så langt er tiltakene mot koronasmitten som begrenser aktiviteten, ikke selve sykdommen. – Vi har ingen smittede og bare en håndfull i karantene. Men aktivitetsnedgang og restriksjoner på bevegelsesfriheten gjør at vi må gå til permitteringer, sier han. Det er selvsagt bortfallet av kunder som nå er stengt som gir raskest effekt, mens BA-avfallet fortsatt kommer inn nesten som normalt. – Men det vil endre seg, viljen til å investere og inngå nye kontrakter er ikke til stede, sier han.

Frykter personellmangel

Samtidig framgår det at hele 60 % av Avfall Norges undersøkelse medlemmer frykter å ikke ha tilstrekkelig personell framover. Dette gjelder særlig de offentlige aktørene, som nå må ta hånd om økende mengder husholdningsavfall. Enkelte har allerede redusert arbeidsstokk som følge av karantener etter reiser og kontakt med smittede, og mange frykter at dette vil forverre seg ved ytterligere smittespredning. Dette er bakgrunnen for at mange har valgt å stenge ned gjenvinningsstasjonene.

Les mer i Kretsløpets papirutgave nr 2-2020

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE