Samler inn storsekker fra landbruket

Prosjektkonsulent Hans Kristian Hagen i Felleskjøpet Agri ser fram til å starte innsamlingen av storsekker gjennom pilotprosjektet i Østfold. Pressa i bakgrunnen skal fraktes rundt til en rekke lokasjoner for å ta imot tomme storsekker. Foto: Felleskjøpet Agri

Felleskjøpet lanserer nå et tilbud til bønder som har tomme storsekker liggende etter våronna. I første omgang er det bønder i Østfold som får tilbudet.

Gjennom juni vil bondesamvirket frakte en mobil plastpresse rundt om på forskjellige lokasjoner for å ta imot og presse tomme storsekker kostnadsfritt. De siste årene har Felleskjøpet samlet inn flere hundre tonn med rundballeplast. Nå tas neste steg, i første omgang gjennom et pilotprosjekt i tidligere Østfold fylke.

– Vi vet at gårdbrukeren har gjort unna våronna og har et betydelig antall storsekker liggende. Det kan være sekker som har inneholdt gjødsel, såkorn, såfrø eller kraftfôr. Vi tar det imot kostnadsfritt, sier prosjektkonsulent Hans Kristian Hagen i Felleskjøpet Agri i en pressemelding fra selskapet.

Blir hardplast

Det er viktig at sekken må være ristet ren. Deretter kan en praktisk løsning for eksempel være å legge ni storsekker opp i én sekk. Felleskjøpet stiller med presse hvor bøndene kan møte opp og levere storsekkene. Innsamlingene vil skje på bestemte datoer ved Felleskjøpets ulike avdelinger i distriktet.

Etter at Felleskjøpet har håndtert storsekkene går de til resirkulering. Mottaker av den resirkulerte plasten vil rive den opp, lage granulat og skape grunnlag for ny produksjon. Storsekkene vil til slutt ende som hardplast.

Tilbudet om å samle inn plast er i følge pressemeldingen noe årsmøtet i Felleskjøpet Agri tidligere har etterspurt. Samvirket har allerede etablert en ordning for retur av rundballeplast.

Bærekraft satt i praksis

– Å samle inn storsekker blir neste steg som vi starter med dette pilotprosjektet. Får vi dette til å fungere, står de store, brede rullene av plast for tur. For eksempel plasten bonden bruker til silolegging eller i grønnsakåkeren.

Hans Kristian Hagen omtaler storsekk-prosjektet som svært nyttig for bonden.

– Og ikke minst er dette godt for miljøet. Å samle inn plast, resirkulere og skape nye produkter er bærekraft satt i praksis, sier Hans Kristian Hagen.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE