Kolossal interesse for nytt ombrukskjøpesenter

STINN BRAKKE: Alle de 400 billettene ble revet bort og like mange sto på venteliste da Nydalen Fabrikker lanserte sitt konsept 17. mars.

De 400 billettene ble revet bort og politikerne sto i kø da det ble invitert til lansering av Nydalen Fabrikker, som etter planen skal bli et senter for ombruk og reparasjon på 3300 m2. – Vi skal bygge opp et sterkt økosystem for sirkulære løsninger her, sa Anne Dubrau, en av gründerne bak den ambisiøse satsingen.  

Utgangspunktet er en 150 år gammel vernet fabrikkbygning, der Fiskars helt fram til i fjor høst produserte hageredskap. Det er eiendomsselskapet Avantor som eier bygningen og det meste ellers i Nydalen, og etter å ha fått avslått flere planer om å bygge boliger oppå den vernede bygningen har selskapet nå tatt skjeen i en annen hånd. Det er inngått en femårig leiekontrakt med Nydalen Fabrikker, visstnok til en hyggelig pris. Og Avantors direktør Øystein Thorup snakket varmt om nabolagsutvikling og reindustrialisering, til en stor og kvinnedominert forsamling under lanseringen. Men mannen har antagelig også greie på økonomi: – Dere vil trenge flere samarbeidspartnere og mer støtte, sa han.

Og det vil kanskje gå i orden. Anne Dubrau sier til Kretsløpet at interessen for å etablere seg i den gamle fabrikkbygningen har vært overveldende. – Jeg tror vi kunne fylt opp bygget tre ganger. Nå gjelder det å få oversikt og sette sammen en god miks av ulike virksomheter. Det vil bli aktører innen tekstil, treverk og IKT og mye mer, sier hun.

GRÜNDERE: Disse tre står bak etableringen av Nydalen Fabrikker. Fra venstre Guri Hummelsund, Anne Dubrau og Randi Kvissel Haugen. Foto: Avantor.

Anne Dubrau er ikke ukjent med å etablere aktivitet for gründere, i 2018 etablerte hun Vollebekk Fabrikker, et lignende konsept i mindre skala der 20 såkalt sosiale entreprenører har fått etablere seg i rimelige lokaler. – Det var stort sett gründere i en veldig tidlig fase. Denne gangen satser vi også på å få med mer etablerte virksomheter som er klare for å ta et skritt videre, sier hun.

Men det finnes også ambisjoner utover å drive et variert bruktmarked. – Arbeidstrening for mennesker som har falt utenfor er en viktig del av dette konseptet og vi samarbeider blant andre med OsloKollega, byens største arbeids- og inkluderingsbedrift. Vi håper også å drive kunnskapsformidling og ha et nært samarbeid med bydelen og Nydalen videregående skole, som nesten er nærmeste nabo. Å utgjøre en forskjell handler ikke bare om hvor mange tonn varer som blir brukt om igjen, sier Anne Dubrau.

FINT BESØK: De gode ordene satt løst under lanseringen av ombrukskjøpesenteret Nydalen Fabrikker. Fra venstre Thina Saltvedt, sjefsanalytiker i Nordea, Sirin Stav, byråd for miljø og samferdsel i Oslo og klima- og miljøminister Espen Barth Eide. Foto: Nydalen Fabrikker/Mariano Garcia.
ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE