Erik Solheim skal hjelpe Røkke med å etablere fabrikk basert på plastavfall i Ghana

Kjell Inge Røkke har nå opprettet en ny stiftelse, Plastic REVolution Foundation, som skal jobbe med å løse den globale plastkrisen. Til å lede denne stiftelsen har han engasjert Erik Solheim, tidligere SV-leder, miljøvernminister og leder for FNs miljøprogram. Og stiftelsens første prosjekt er å etablere en fabrikk i Ghanas hovedstad Accra.
røkke_jensen og solheim utsnitt

K +

røkke_jensen og solheim utsnitt

Det framgår på REV Oceans nettsider at Ghana er valgt fordi landet sliter med store mengder plastavfall, det er anslått at det genereres 270 000 tonn plastavfall årlig og at bare halvparten av dette samles inn igjen via landets avfallssystem. Her er det altså meningen å etablere en pyrolyseprosess, som skal omdanne plast til mindre molekyler. Disse kan det da produseres drivstoff av – eller ny plast.

Kostnadene ved denne etableringen er estimert til mellom 20 og 40 millioner USD, men om prosjektet blir vellykket vil det bli oppskalert og lignende produksjon vil bli etablert i andre utviklingsland der plastforsøpling er et problem, heter det.

– Ghana er også valgt fordi president Nana Akufo-Addo har ambisjoner om at hovedstaden Accra skal bli den reneste byen i Afrika, sier Nina Jensen. Men det framgår også på nettsidene at eventuell plastgjenvinning ikke er Røkkes eneste aktivitet i Ghana. Aker Energy Ghana er i ferd med å investere 4,5 milliarder USD i selskapets første oljefelt i landet.

Erik Solheim er i Kina og ikke tilgjengelig for kommentar. Men til VG uttaler han at han overlater det praktiske med kjemi og molekyler til ingeniørene, hans rolle blir å utnytte sine kontakter og sin kunnskap til å få prosjektet opp å stå. Solheim sier han har gode kontakter i Ghana, ikke minst gjennom samarbeid med den tidligere presidenten John Kufuor, som han ble kjent med via landsmannen Kofi Annan.

Det bekreftes også at det nyetablerte rådgivningsselskapet Norwaste er engasjert av stiftelsen for å bidra faglig. Det dreier seg om å kvalitetssikre tilgangen og kvaliteten på råstoffet som skal inn i den planlagte fabrikken.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE