– Flere burde gjøre som Røkke

– Kjell Inge Røkke er den første norske milliardæren som har forpliktet seg til det samme som Bill Gates, nemlig bruke halvparten av sin formue på miljø og veldedige formål. Flere av landets 300 milliardærer burde gjøre det samme. Jeg er overhode ikke i tvil om at hans engasjement for et renere hav er oppriktig og dypfølt, sier Erik Solheim.
solheim hos norwaste scaled
solheim hos norwaste scaled

Som omtalt i forrige papirutgave av Kretsløpet har Kjell Inge Røkke opprettet stiftelsen Plastic REVolution Foundation, som skal jobbe med å løse den globale plastkrisen. Og til å lede denne stiftelsen har han engasjert tidligere SV-leder, miljøvernminister og miljøsjef i FN, Erik Solheim. Og det første som skal skje er altså etablering av en fabrikk som skal forvandle plastavfall til diesel i Ghanas hovedstad Accra.

Det nyetablerte rådgivningsselskapet Norwaste er etablert for å kvalitetssikre tilgang og kvalitet på råstoffet som skal inn i denne fabrikken. Og da dette selskapet hadde et lanseringsarrangement om bord på seilskuta Vega nylig, holdt Erik Solheim innlegg og stilte til intervju.

– Aker driver oljeaktivitet i Ghana og skal investere hundre ganger mer enn denne plastfabrikken skal koste. Er du ikke redd for å måtte fronte andre ting enn det du har sagt ja til, som for eksempel å bygge en skyskraper for å redde livet i havet?

– At Aker allerede er til stede i landet er en stor fordel for den jobben vi skal gjøre. Aker er et stort konsern med høy kompetanse og god kontakt med myndighetene. Og skyskraperen er en god idè, det er definitivt bra for miljøet å bygge i høyden. Selv om Bærum ikke ville ha noen skyskraper er det 15 andre kommuner som har henvendt seg og er positive.

– Ok, hvor sikkert er det at det blir noe av den planlagte fabrikken i Ghana?

– Det er nesten helt sikkert. President Nana Akufo-Addo har ambisjoner om å gjøre Accra til Afrikas reneste by og Kjell Inge Røkke stiller med pengene. Planen er å starte bygging neste år og produsere diesel i løpet av 2021. Endelig valg av teknologi er riktig nok ikke gjort, det står så vidt jeg skjønner mellom Quantafuels og det spanske selskapet Plastic Energy sin løsning. Men dette er det andre som kan bedre enn meg.

Og blant dem er altså Bjørn Kopstad og Henrik Lystad i Norwaste, som når dette skrives er i Ghana for å vurdere prosjektet. Les mer om dette og hele intervjuet med Erik Solheim i Kretsløpets neste papirutgave, nr 4-2019.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE