Sunak avkrefter kildesortering i syv fraksjoner

Rykter om at myndighetene ville kreve at engelske husstander måtte utstyres med syv avfallskontainere bragte statsminister Rishi Sunak på banen. Foto: No10 Downing Street.

Den engelske statsministeren Rishi Sunak har bekreftet at han har «skrotet» alle planer om å rulle ut en kildesorteringsløsning med «syv søppelkasser». Det melder det engelske nettstedet letsrecycle.com.

Engelske medier har rapportert bredt om at innføring av syv avfallskontainere pr husstand står for tur, som en del av Defras (Departement for environment, food and rural affairs) ambisiøse gjenvinningsreform.  Men dette var basert på lekkasjer fra en ny plan og har aldri blitt formelt bekreftet.

Ryktene sørget likevel for at statsminister Rishi Sunak, på en pressekonferanse som ble holdt 20. september, tok et oppgjør med det han kalte «tyngende resirkuleringsreformer»

Han nevnte «sju søppelkasser» to ganger i sin tale og beskrev dette som et «regjeringsdiktat». – Debatten om hvordan vi skal oppnå nullutslipp har avstedkommet en rekke bekymringsfulle forslag. I dag vil jeg bekrefte at de aldri vil bli gjennomført under denne regjeringen. Blant disse er forslaget om at vi skal tvinge deg til å ha syv forskjellige søppelkasser. Jeg har avvist det, sa Sunak.

Gjenvinningsreformene for husholdninger og bedrifter er en del av Ressurs- og avfallsstrategien fra 2018, introdusert av daværende miljøminister Michael Gove. Regelverket er lovfestet etter miljøloven og skisserer blant annet et minstekrav for materialer som skal samles inn separat av lokale myndigheter. Her inngår separat innsamling av mat- og hageavfall.

Planene ble først lansert i 2019 og en høring ble gjennomført i 2021. Siden har lokale myndigheter og industrien etterlyst klare svar. Men fra Defra var det lenge stille om hvordan dette ville lande, helt til mediene i forrige uke begynte å publisere lekkasjer.

Men etter Sunaks uttalelser har Defra lansert et «enklere resirkulering»-opplegg. Her sier departementet at dette opplegget vil sikre at et antall fraksjoner samles inn. Men det utelukkes at det blir nødvendig med syv søppelkasser, det heter også at det aldri var meningen.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE